Mannen fra havet

Mannen fra havet har tatt imot besøkende i mange år alt, men blir aldri lei av all oppmerksomheten. Ta gjerne turen innom, du også, og erfar selv det spesielle samspillet mellom den vakre naturen og en unik skulptur.

Skulpturlandskap Nordland
31.05.201813:24 Lisa Sollie

Han er sannsynligvis den mest populære skikkelsen i hele kommunen. Mannen fra havet er en 430 cm høy skulptur i støpejern. I hendene holder han en krystall. Kunstneren, Kjell Erik Killi Olsen sier han at det er en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. Krystallen er en offergave til hans tidligere bosted. En åpning i ryggen gir en trygg nisje for familien, symbolisert ved en gullfarget kvinne.

Figuren skal stå som et fyrtårn og hylle havet, noe plasseringen ytterst i havgapet er med på å understreke, en takk til rikdommen som folk i uminnelige tider har hentet derfra. Hans nærmest rituelle positur kan også tolkes som en stille hyllest til alle dem som har blitt borte på havet. Nærheten til bebyggelsen, med markene, skogen og fjellene bak ham, setter ham også inn i en større sammenheng.

Skulpturen, Bø kommunes bidrag til Skulpturlandskap Nordland, står plassert i Vinjesjøen, sørligst i kommunen. Hans markante silhuett på den værharde bergknausen er lett synlig selv på lang avstand. Ta av ned sideveien ved kjøpesenteret, en avkjørsel godt merket med skilt, og kjør de få hundre meterne til parkeringsplassen ved Bø Museum. Derfra fører en kort, tørr, lett-trødd sti til skulpturen.

Øystein Lunde Ingvaldsen