God mat på turen og med hjem

Kjøpe lokalmat?

Vesteraalens

Vesteraalens ble startet i 1912 og har i over hundre år levert fiskeboller og lignende hermetikk til hele Norge, med fokus på høy kvalitet. De leverer også Omega 3 produkter som bidrar positivt til normal funksjon av hjerte, hjerne og øyne. Les mer her.

Sigerfjord Fisk

Sigerfjord Fisk AS holder til i vakre Sigerfjorden i Sortland kommune, og er Norges største leverandør av ishavsrøye. Ishavsrøye fra Sigerfjord Fisk er en beskyttet betegnelse. Sigerfjord Fisk AS leverer fersk  og kortreist ishavsrøye til Hurtigruten når den anløper Sortland. Besøk nettsiden deres her.

Melbukaviar

Historien til Melbukaviaren begynte i 1982, men det var etter 2012 at de moderne tubene kom i butikk. Kaviaren ble best i test i den store Kaviartesten til Mat fra Norge. Melbukaviar selges i butikker over hele landet, og på Svalbard. Les mer her.

Hindø Kaffebrænderi

Rune Tjønsø begynte så smått å lage sin egen kaffe i 2013 og siden den gang har både utsalget og populariteten til Hindø Kaffebrænderi vokst. Du kan kjøpe produkter i Sigerfjorden, på Sortland og i Tromsø. Nettsiden til Hindø Kaffebrænderi finner du her.

Alveland

På vakre Dverberg i Andøy finner du Alveland Butikk og Café. Der kan du smake på deres kjente kanelsnurrer, nyte utsikten og kjøpe dere handlagede og naturlige såper, med lokale ingredienser. Nordlyssåpe, tyttebærsåpe, blåbærsåpe, bunadsåpe, julesåpe og mye mer. Du kan kjøpe et utvalg av såpene på turistinformasjonen på Sortland. Besøk nettsiden deres her.

Betty’s Tesalong

Betty’s Tesalong er Norges første reisende tesalong med hjemmelaget te, sjokolade, kaker og mye mer. Kjøp te fra Betty’s Tesalong på blant annet Galleri Uvær, butikken Ruth 66 i Oslo og lokale markeder i Vesterålen og Lofoten. Besøk facebooksiden til Betty's Tesalong her.

Den Sorte Gryte Ysteri & Gårdsmat

På Den Sorte Gryte Ysteri & Gårdsmat  finner du roen, med dyrene nært innpå, – føler at tida går litt saktere og opplever med alle sanser; ser, hører, lukter, føler og smaker. Hoppende glade kje tar imot og på gården kan alle som vil, gå tur med småkje i bånd. Nærkontakt med geitene, lokal osteproduksjon og en unik gårdsrestaurant med utsikt ned til geitene i fjøset er bare noe av det du kan oppleve. Les mer her.

Marthahaugen Gård

Marthahaugen er en økologisk gård som fokuserer på villsau, villsauprodukter, naturkosmetikk og bakst. Naturkosmetikken er laget med naturlige ingredienser, og både såper, oljer, kremer og hårprodukter er tilgjengelige. Finn ut mer om Marthahaugen her.

Viltkroa

Viltkroa holder til i Langvassbukt, men titt og ofte finner du dem på lokale markeder i salgsvognen sin. De selger egenproduserte pølser, fileter, fiskekaker, elgburger, tørkaprodukter med mer, hovedsakelig av elg, rein, småvilt og lam. Se mer på facebooksiden til Viltkroa her.

Jorids lefsebakeri

Lefser fra Jorids Lefsebakeri har blitt en kjærkommen tradisjon til bursdager, høytider og søndagskaffen. Med mange varianter og laget på tradisjonsrik måte er lefsene ofte å se på markeder. Produktene kan også kjøpes på utsalget på Grytting, Joker Risøyhamn, Coop Mega Sortland, Coop Prix Straume, Rema 1000 Stokmarknes og Coop Prix på Stokmarknes. Besøk nettsiden deres her.

Håven

Norge har spesielt gode forutsetninger for å produsere sjømat, og i Nord-Norge er forholdene de beste i landet. Håven er Nordlaks sitt eget fiskeutsalg. Her finner du kvalitetsprodukter av laks, ørret, torsk og kveite. Les mer her.

Eldhusbakeriet

Gårdsbakeri med vedfyrt steinovn. Eldhusbakeriet på Elvenes like sør for Sortland har herlige duftene og ferske bakverk rett ut av den vedfyrte steinovnen. Deigene har ofte fått godgjøre seg over natta og lages helt uten kunstige tilsetningsstoffer. Her bakes det også på bestilling. For utvalg og åpningstider, se nettsiden deres her.

Bø Gårdsslakteri – Edel Gårdsmat

Bø Gårdsslakteri sør for Sortland er en bærekraftig bedrift med kortreist mat og god dyrevelferd. Her finner du slakt fra sau, geit og kalv. I sortimentet finner du også grillpølser, middagspølser, karbonadekaker, spekemat og annen tradisjonsmat som kjøttrull og pinnekjøtt. Varmrøkte produkter tilbys også, som lammelår, lammebog og svinenakke. Nytt i 2020 var også varmrøkt seifilet. Mer informasjon og åpningstider her.

Indrejord Gård

Gården på Hadseløya har lenge levert Vesterålsegg i dagligvarebutikker i Vesterålen, nå tilbyr de i sin egen gårdsbutikk også kjøtt og skinn fra egen spælsau. Her finner du også et bredt spekter av lokal mat fra andre gårder og produsenter i Vesterålen. Les mer på deres facebook her.

Gimstad Gård

På Gimstad i Bø har de eget ysteri hvor de foredler melken fra egne kyr. Her lages hvitost, brunost, smør, gomme, saup og råmelk. Les mer her.

Godviking Mat

På Gimstad i Bø har Godviking Mat ekte spekepølser, fenalår, pinnekjøtt, kjøttrull og lignende laget av villsau, geit og elg. Les mer her.

- - -

Flere av de lokale produsentene deltar på Bondens marked og i REKO-ringen Vesterålen, følg linkene for informasjon og steder hvor de har faste markedsplasser eller utlevering.

Ønsker du å kjøpe lokale varer ta kontakt med produsenten, besøk markedene i regionen eller spør om utsalgssteder i den regionale turistinformasjonen på Sortland.

H. C. / Visit Norway
Alveland
Galleri Uver & Betty's Tesalong
Den Sorte Gryte Ysteri & Gårdsmat

Relaterte artikler