Bli kjent med noen av kokkene i Vesterålen

Vesterålen har flere veldig gode kokker, og på hver sitt vis - sterke personligheter som lever for sitt fag.

I særklasse

Terningkast 6 og strålende anmeldelser til Kvitnes Gård og en av Norges fremste kokker, kjøkkensjef Halvar Ellingsen; kjent fra NRK-serien kokkeliv, kokkelandslaget og tidligere norgesmester, utnytter råvarene han finner i regionen. Mye er fra egen gård eller plukket i hagen hos naboen. Vi snakker kortreist og lokalt, godt forankret i tradisjoner. Garantert unike matopplevelser.

"Gode ting tar tid for å bli gode, og vi gleder oss til å vise deg bevisene på det" -  Halvar Ellingsen

Halvar ble Årets bondelagskokk i 2019 og vant Matprisen 2020, hvor juryen blant annet sa: «kompromissløs i å søke kort reisevei fra jord til bord og velge produksjonsmetoder som er vennlige for kloden samtidig som han serverer mat i verdensklasse». I 2021 tildelte Norske kokkers Landsforening Halvard prisen Årets Kjøkkensjef, og i 2022 vant Kvitnes gård prisen i kategorien Nordisk Mattradisjon som deles ut av Embla Nordic Food Awards. Midt oppe i alt dette og en pandemi, har Halvard også åpnet Lille Kvitnes Kafé på Sortland med stor suksess!

Neumann's Røykeri og Supperclub "Nydelig mat i rustikke omgivelser" er ord som ofte går igjen om den unike restauranten på Melbu, i lokalene til det tidligere trandamperiet til Neptun Sildoljefabrikk. Kjøkkensjef, kokk og pølsemaker (men også litograf og fallskjermjeger!) Peter Harry Neumann brenner for den gastronomiske nytelse med et unikt matkonsept, basert på lokale råvarer og konsekvent slowfood tilberedning. En økologisk varig produksjon av lokale råvarer og yrkesstolthet i matlagingen er hans filosofi. Den store kullfyrte Oklahoma Chuckwagon-ovnen dominerer i rustikke lokaler og rå atmosfære.

Peter er også selve pioneren innen tang og tare til mat i Vesterålen. Erfaringen tok han med seg fra sin tid i Japan hvor han jobbet med sushi på slutten av 80-tallet.

Gunnar Garfors - journalist, mediaekspert, forfatter og globetrotter har tatt Neumanns Røykeri & Supperclub med i boken sin Bortenom allfarveg. I en pressemelding fra Skald forlag beskrives det at Vesterålen har noen av Norges mest spektakulære reisemål.

Ytterst i havgapet, i Nyksund, finner du Ekspedisjonen.
Her holder Ringo Haupt og kona Monja Fischer til. Ringo blander tradisjonsrike nordnorske retter med det kontinentale og byr på gourmetmat i særklasse. Ringo er opptatt av at maten har tilknytning til stedet den serveres på. I 2002 deltok Ringo i "Arktisk kokk" med bronse som resultat. Han har ord på seg for å være en av de aller beste på tørrfisk i Norge.

«Fantastisk beliggenhet med den beste torsken jeg har spist», uttalte kjendiskokk Bent Stiansen etter et besøk i Nyksund. Norges kanskje mest kjente kokk, Eyvind Hellstrøm, lovpriser Haupts fiskemåltider.

Sult og Hamsun hos Sortland Hotell; Sult Grill House, har fått svært gode skussmål og mye takket være kokken bak grillen, polske Benedykt Kornas. Han begynte sin kokkeutdanning allerede som 13-åring og har blant annet jobbet på Michelin restauranten La Rosetta i Roma. Blant norske råvarer er favoritten Vesterålslam. Kombinasjonen av kull- og trefyrt grill gir en helt unik, aromatisk røkt smak sier Benedykt. De kreative og kvalitetsorienterte kokkene våre lager alt fra bunnen av med ferske råvarer fra lokale leverandører. Men tradisjonene tro; Boknafisk og ishavsrøye er fortsatt på menyen! 

Navnet Sult kommer fra forfatteren Knut Hamsun som bodde på Sortland Hotell under arbeidet med boken «Den siste glæde» i 1911-12.

Fengslende mat får du på Arresten. Et helt spesielt spisested midt i det gamle Andenes. Den mer enn 150 år gamle celledøra og de to vinduene med smijerngitter vitner om at menyen her en gang var enkel: Vann og brød. Kokken Egil W. Haugen sier at i dag er menyen utvidet med de deiligste måltider. Vi skaper menyen ut ifra det beste naturen i området har å by på, og endrer seg etter årets gang.

På Sortland Mat og Vinhus og Olines Bistro er kjøkkensjef Harald Jobsen stolt av å servere retter laget på lokale og kortreiste produkter fra Vesterålen. Harald som også er sterkt involvert i den årlige Vesterålen Matfestival, uttaler at vi bor midt i verdens beste matfat. Fisk, kjøtt og grønnsaker, de lokale råvarene holder høy standard, og de blir tilberedt med ydmykhet og respekt. Her setter vi sammen menyer med tilpasset drikke for å skape en reise gjennom herlige smaker.

I rå natur mellom fjell og omringet av en herlig skjærgård på yttersiden av Bø, ligger Ringstad Resort. Over grytene finner du kjøkkensjef Marcel Swierch fra Polen. Marcel har blandt annet fartstid fra en av Jamie Olivers restauranter i London. Veien er kort fra havet og naturen til tallerkenen din i restauranten på Yttersiden, her får du lokalmat med internasjonal vri som står seg godt til de fantastiske omgivelsene.

Toftenes Sjøhuscamping Mat fra, og for, hjertet og sjela. "Ho mor sjøl", Britt Marian Olsen står over grytene og tryller fram tradisjonsmaten fra distriktet. Vår restaurant har fokus på norsk husmannskost, men kan også overraske med internasjonale retter, sier Britt.

Myre Kysthotell og kokk Berkant Fikret bruker lokale råvarer og tilbyr retter som skrei, torsketunger, ishavsrøye og hvalkjøtt. Berkant som opprinnelig er fra Bulgaria fikk øynene opp for hvalkjøtt da han kom til Myre for 7 år siden. Hvalbiff, hvalgryte og hvalcarpaccio er ofte på menyen.

Havsula Cafe og Vertshus. Alltid smilende og med glimt i øyet tar kokk og driver Viviann Aas imot deg i lune lokaler. I den hjemmekoselige cafeen vektlegger de lokale råvarer med mest mulig rene og naturlige ingredienser. Kjøkkenet benytter så kortreist mat som mulig og vi lager god «gammeldags» husmannskost og hjemmelagde tradisjonsrike kaker hver dag i uken, sier Viviann.

Eivind H. Natvig / Kvitnes Gård
Halvar Ellingsen
Benjamin A. Ward / Visit Norway / Neumann's Røyke
P. Neumann /
Magdalena E. V. Hestholm / SULT
Benedykt Kornas
Ronny Frimann / Nyksund Ekspedisjonen
Ringo og Monja

Her finner du kokkene og spisestedene: