Hikers Paradise' matpakke

Vesterålen er et vandreparadis med over 200 merkede turløyper, fjell- og kyststier. 
Med riktig energipåfyll vil turen bli enda bedre, det er viktig å ha en god matpakke spesielt på lengre turer.

Tips til turmaten

Den tradisjonelle matpakken med brødskiver og pålegg fungerer godt, sammen med rikelig med vann og kanskje noe varmt i termosen.

Spe på med litt frukt og grønt, så kan du holde det gående lenge.

Flere hotell og overnattingssteder tilbyr å lage matpakker fra frokostbuffeten, her finner du et godt utvalg næringsrik mat og noen godbiter.

Sunn og næringsrik mat

Det er lov å kose seg på tur, det trenger ikke gå på bekostning av sunn og næringsrik mat.

Grove fylte horn eller snurrer er mat som er lett å pakke med seg og kan raskt varmes på bålet eller grillen, de blir som nystekte.

Lag en hvetedeig med like deler grov sammalt hvete og siktet hvetemel. Du kan også ha i en neve med dine favorittfrø som for eksempel gresskarkjerner, sesamfrø eller solsikkekjerner. Som fyll kan du bruke ost eller magerost på tube med den smaken du liker best, litt kokt skinke, grillet kylling eller pølsebiter fra en lokal laget pølse. Her i Vesterålen er vi også glad i å bruke lokale råvarer som elg-, rein- og hvalkjøtt. Krydder etter ønske. Fyll på med paprika, vårløk og andre grønnsaker etter smak. 

Annen sunn og næringsrik turmat kan være fullkorns tortillalefser som du fyller med de beste råstoffene fra Vesterålen. Røkt Ishavsrøye, eggerøre av Vesterålsegg, litt rømme eller majones og noen friske grønnsaker. En annen lokal variant er fylt med røkt og speket hvalkjøtt, noen skiver god lokal brie-ost, litt créme fraiche pisket opp med tyttebær og ruccola eller frisk salat. Eller hvorfor ikke bytte ut de tradisjonelle grillpølsene med fiskekaker? Smaker herlig over bålet.

Glad i sjømat?

Er du glad i sjømat kan en vandretur langs en av kyststiene bli en virkelig kulinarisk opplevelse.

Planlegg litt på forhånd, ta med godt brød, en kjele, litt olje, en skvett fløte, litt finhakket løk, 1 lime, salt, pepper og ha en skvett hvitvin på lur. Plukk blåskjell, albueskjell (snegl) og strandkrabber (husk å sjekke Blåskjellvarsel for det området du er i).

Kok strandkrabber (gjerne 1/3 sjøvann) for å trekke ut kraft og smak, én desiliter holder. Fres løken i oljen 2-3 minutter, tilsett blåskjell. Damp under lokk i ett minutt. Ha i fløte, kraft fra krabben, limesaft og litt hvitvin. Damp til skjellene begynner å åpne seg. Albueskjellene kan du legge på en bålvarm stein til sneglen løsner fra skjellet (ikke legg de i glørne, da blir de seige).

Server sammen med blåskjellene og godt brød dyppet i kraften. Nyt!

Bruk opparbeidet bålplasser, ta med søppel hjem og forlat naturen slik du ønsker å finne den!

Før du drikker vann rett fra naturen

  • Sjekk at vannet er rennende og klart.
  • Sjekk at Vannet er uten lukt og smak.
  • Unngå vann der det er døde dyr eller avføring fra dyr i nærheten.
  • Unngå vann der det er beitedyr i nærheten.

Er du usikker, anbefaler vi medbragt vann eller å bruke vannrensetabletter.

Sanna Stokvik Nielsen
Matpakke med på fjelltur - Dronningruta
Kenn Løkkegaard / Adventure 4 Life
Midnattssoltur på Finnsæterkollen

Relaterte artikler