Kulinarisk reise i Vesterålen

Fra Andøy i nord, via Øksnes og Bø i vest, til Hadsel i sør og Lødingen i øst, kan du spise deg gjennom utsøkte retter av Vesterålens fantastiske råvarer.

Kulinarisk reiseforslag

Kortreist mat

Det er kort vei fra havets-, skogens og fjellets spiskammer til restaurantene i Vesterålen, som byr på utsøkte matopplevelser av flere typer fisk- og viltretter. Delikat, kortreist mat fra hav og land.

Vesterålens ressurser danner basis for en lokal, sesong-basert meny. 

Etter en minnerik tur på hvalsafari gjør den friske sjøluften noe med appetitten. Hva er vel bedre enn å avslutte en fantastisk dag med god lokalmat basert på sesongens råvarer, og kanskje for de vågale her i hvalens hovedstad, hvalkjøtt? Vil du oppleve nasjonal turistveg i all sin prakt, inkludert vandring i fantastisk natur, kan du etterpå nyte et godt måltid med fisk levert fra et av de lokale fiskemottakene. På motsatt side av øya finner du kanskje Vesterålens og Nord-Norges beste kanelsnurrer og andre hjemmelagde godbiter.

Tips: Arresten - Marmelkroken - Alveland

Veien videre fører deg til en samisk siida, her serveres spennende samiske retter og kulturformidling ved bålet i lavvoen. Utenfor beiter reinsdyrene og er du heldig vanker det en smask fra én av disse sjarmerende dyrene.

Tips: Inga Sami Siida

I blåbyen Sortland finn du flere urbaniserte spisetesteder. Lokale sesongbaserte råstoff står øverst på lista hos de fleste. Byens beste grillmat eller lokale menyer med tilpasset drikke setter stemningen for kvelden. Her finner du også asiatiske og italienske smaker i tillegg til små og store cafeer.

Tips: Sult Grill HouseScandic Sortland

Ønsker du å handle inn for å lage egne måltider finner du også et lokalt eldhusbakeri med utsøkte bakevarer, et gårdsslakteri med kjøtt, pølser og spekemat, og litt ut av byen lages de herligste lefser. Fersk fisk og skalldyr er tilgjengelig i dagligvarehandelen.

Drar du vestover vil kystkulturen dominere. Her er skjer det årlige eventyret med tungeskjæring under skreifisket. Det finnes til og med et eget verdensmesterskap i torsketungeskjæring som arrangeres her. Det er ikke vanskelig å finne fantastiske fiskeretter på menyen i Nyksund, på Skipnes, Myre og Toftenes, i Hovden eller på Vinje og Ringstad. Lokale gårder byr på pølser, spekemat, oster og syltetøy. Her kan du lett bruke en dag til vandring i fantastiske omgivelser, for så å belønne deg med et utsøkt måltid i havgapet.

Tips: Nyksund Ekspedisjonen - Holmvik Brygge - Fiskeværet Skipnes - Myre Kysthotell - Toftenes Sjøhuscamping - Storhavets KaféSkagakaia - Ringstad Resort

Fun fact: I Nord-Norge jobber mange barn helt ned i 6-7 års alderen med tungeskjæring under vinterfisket, en over 100 år gammel tradisjon. Dette er ikke barnearbeid, arbeidsmiljøloven har en forskrift som tillater dette. Tungeskjæring er ofte et første møte med fiskerinæringen og er sterkt med på å styrke rekrutering til fiskeryrket. Det er heller ikke å forakte å tjene opptil 40.000 kroner i vinterferien, og for de ivrigste opptil 100.000 kroner i løpet av en sesong.

I sør ligger Stokmarknes og Hurtigrutemuseet, her finner du også tradisjonell pub-mat, lokale kafeer og restauranter. Drar du langs vestsiden av hadseløya finner du også en sjarmerende cafe med hjemmelagde kaker og en egen tesalong. På Melbu, i rustikke og historiske lokaler fra fiskeindustrien, baseres menyen på lokale råvarer og slowfood tilberedning. I sentrum får du god gammeldags husmannskost og hjemmelagde tradisjonsrike kaker.

Fra Melbu ser du også over til Hadsel innland i øst, her ligger Kvitnes gård som en oase for kulinariske opplevelser. Rett under Møysalen, Vesterålens høyeste fjell får du en totalpakke som setter sansene i en euforisk stemning og gir deg energi til å vandre i nasjonalparken og kanskje også ta turen til topps.

Tips: Kvitnes Gård - Neumanns Røykeri & Supperclub - Havsula Cafe - Galleri Uver & Betty's Tesalong - Rødbrygga - Vesterålen Kysthotell

For ekte gårdsopplevelser og prisvinnende oster i verdensklasse kan du legge turen til Lødingen Vestbygd. Møt geitene, spis i en ekte gårdsrestaurant med utsikt ned i fjøset, kjøp med deg kjekjøtt, lekre oster, prim, gomme, karamellpudding og ostekake – alt laget lokalt på gården. På feriesenteret i nabolaget finner du også café, restaurant og bar.

Tips: Den Sorte Gryte - Offersøy Feriesenter

Oversikt over våre restauranter og cafeer fra våre medlemmer i Vesterålen.

Magdalena E. V. Hestholm / SULT
Matrett blekksprut hos SULT
Ronny Frimann
Matrett hos Nyksund Ekspedisjonen

Relaterte artikler