Dronningruta (Nyksund - Stø)

Dronningruta er en merket turløype mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen. Løypen er en rundtur som snirkler seg langs kysten, den hvite sandstranden Skipssanden og over fjelltopper i 400 meters høyde med fantastisk utsikt over Atlanterhavet.

Fjelltur
18.06.201414:44 visitvesteralen.no

Dronningruta i korte trekk

  • 12-15 km, 5-8 timer.
  • Variert landskap med fjell, fjære, myr, strand og stein.
  • Høyeste punkt: Finngamheia 448 moh.
  • Lett luftig noen steder og fin sti hele veien
  • Overnatting i både Nyksund og Stø

Dronningruta er en rundtur på ca. 15 km som tar mellom 5-8 timer fra start til slutt.  Vandreturen ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Opplevelsene langs turen er mange, med fantastisk utsikt over storhavet, den hvite sandstranden Skipssanden, utsikten ned mot fiskeværene og variert vandring. Du kan velge selv om du vil starte i Nyksund eller i Stø, men det anbefales at man alltid går fjellveien mot Stø og langs strandkanten mot Nyksund, på grunn av enkelte bratte partier. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T'er.

Hvordan kommer man seg til oppmøtestedet?

Du kan komme deg til Nyksund eller Stø med lokal buss fra Sortland, eller kjøre bil. Med bil kjører du fra Sortland RV 820 mot Myre. Ved Frøskeland tar du av på RV 821. I Myre sentrum kjører du mot Stø/Nyksund på FV 935. Det tar litt over 1 time å kjøre til Stø eller Nyksund.

Anbefalt turutstyr

Normalt turutstyr som godt fottøy er å anbefale da turen går i variert terreng, og vindtette klær er også lurt å ta med. Det er ikke tilgang på vann på turen, så ta med rikelig med drikke, og gjerne matpakke. Få kart og turbeskrivelse i Vesterålen Regionale Turistinformasjon på Sortland eller se oppslagstavlene i Stø og Nyksund.

Nyksund

Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær midt i havgapet. Fiskeværet var lenge et aktivt fiskevær, men etter mange års fraflytting har det nå blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har skapt nytt liv og pusset opp. Med sine fargerike brygger og kreative atmosfære er Nyksund et flott stopp på din vandretur, eller Vesterålseventyr.

Parkeringsmuligheter
Det er etablert parkeringsplass ved inngangen til Nyksund, den er også tilgjengelig for turgåere på Dronningruta (se bilde).

Stø

Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær helt nord på Langøya. Bare minutters gange unna havnen ligger den vakre stranden Skipssanden, og 15 minutter unna med bil ligger Myre havn, den største fiskerihavnen i Norge.

Overnatting

Det er muligheter å leie rom/rorbu/leilighet både i Nyksund og på Stø. Det er også mulighet for å telte eller ha bobil/campingvogn på campingplassen.

Overnattingsmuligheter: Holmvik Brygge, Holmvik Sjøhus, Huset på Skåltofta, Gunnartangen Rorbuer, Utsiktsleilighet i Nyksund Havn og Bed & Breakfast Nyksund.

Hikers Paradise

Vi har over 200 merkede og skilta turløyper i Vesterålen. Vanskelighetsgraden går fra lett til hard rute i vakkert og variert terreng.

Les mer om vandring i Vesterålen

Fikk du med deg da NRK og Lars Monsen minutt for minutt vandret denne turen? Turen ble fordelt over to dager hvor man startet og stoppet i Nyksund. NRK Sommeråpent ble sendt direkte fra Stø og Nyksund i forbindelse med denne turen.

Les om den saken her.

Samuel Bufank
Dronningruta kyststien, click to open in lightbox
Kjetil Paulsen
Vandring på Dronningruta, click to open in lightbox
Lise Ulstein
Dronningruta med utsikt ned til Skipssanden, click to open in lightbox
Kjetil Paulsen
Vandring på Dronningruta under midnattssola, click to open in lightbox
Hannaleena Vaisanen / Stø
Stø fiskevær, click to open in lightbox
laplanddrone / Nyksund
Nyksund fiskevær, click to open in lightbox
Kjetil Paulsen
, click to open in lightbox
Nyksund Parkering AS
, click to open in lightbox

Relaterte artikler