Måtinden (408 moh)

Måtinden i Andøy er et av Vesterålens mest besøkte fjell, og det med god grunn. På toppen vil du trollbindes av utsikten over dramatiske fjelltopper, hvite sandstrender, idylliske øyer og storhavet.

Fjelltur

408 høydemeter høres beskjedent ut, men det er få steder i verden som byr på like spektakulær utsikt som Måtinden. Fra toppen ser du rett ned på sylskarpe fjelltopper som bryter gjennom havoverflaten, i tillegg til hvite sandstrender, endeløst hav og idylliske Bleiksøya som huser fuglearter som lundefugl, skarv, havørn, alke, lomvi og teist.

Turbeskrivelse

Det er i alt tre ruter til toppen. Den mest brukte er fra Baugtua; som ligger ved FV7702 midt mellom Stave og Bleik. Her er det god parkeringsplass. Turen er 3.8 km hver vei, og er en litt over middels krevende tur som egner seg for de som er i litt god form. Det bratteste partiet kommer helt i starten, hvor man tar seg opp ca. 300 høydemeter til et flatt platå. Herfra går turen på en god og tydelig sti. De siste høydemetrene bestiges rett før du når toppen.    

Fra Bleik følges veien langs sjøen vestover til Solsvatnet. Derfra følger du merket sti først opp til Gångaksla, før siste kneika opp på fjellet. Oppe åpenbarer Måtinden seg, og en lett vandring siste biten langs fjellryggen, før vi møter stien fra Baugtua og følger denne opp til toppen. 

Fra Stave starter turen med en bratt stigning før du kommer opp til en fantastisk utsikt over Høyvika. Derfra følger du fjellkanten mot Måtinden og forserer den siste bakken opp før du ankommer målet.

Turen fra Stave og Bleik er noe mer krevende, men likevel eventyrlig vakre. Hvis du ønsker en lengre tur er det fint å gå ruten mellom de to landsbyene.

Husk vann

Det er få bekker på fjellet, så ta med nok drikke i sekken.

Pass på å ikke gå for nærme den stupbratte kanten!

Hikers Paradise

Vi har over 200 merkede og skilta turløyper i Vesterålen. Vanskelighetsgraden går fra lett til hard rute i vakkert og variert terreng. Når du først er i Andøy og vil gå Måtinden, vil vi også anbefale noen andre flotte turløyper i området. 

Venneturer
Røyken er en flott tur gradert til medium, som ligger mellom Andenes og Bleik med som alltid; – en storslått utsikt. Turen er ca. 2 km lang og starter fra parkeringen ved Bjørndalen. I samme området er det også mulig å gå på Andhue, Ramnan og Rambergsaksla som en kombinert rundtur. Ønsker man er litt tøffere tur, kan vi anbefale Gavltinden, 662 m.o.h., rød gradering. Denne ligger helt sør på Andøya. Parkering ved Skjoldhamn kirke.

Det er også flere vandreturer som passer for familien. Man trenger ikke gå høyt til fjells for de spektakulære turene. Hva med en dag på den vakre Bleikstranda. Denne hvite stranda, med utsikt ut mot storhavet og Bleiksøya, er ca. 3 km lang.

For flere turtips for familien, ta kontakt med turistinfo@visitvesteralen.no

Les mer om vandring i Vesterålen

Hege Merete Forfot
Høyvika
Utsikt til Høyvika strand
Robin Vestgård Jørgensen
Måtinden

Relaterte artikler