Andøya Rundt på sykkel

Andøya helt nord i Vesterålen er en nydelig rundtur på litt over 100 km med mange flotte overnattingssteder, spennende opplevelser og gode turmuligheter langs ruten. Øya har ingen store stigninger, du sykler i hovedsak langs sjøen men vil oppleve en tur i spennende og variert kystlandskap.

Sykkeltur

Med utgangspunkt på Andenes går turen rundt øya med dramatisk natur, små perler av lokalsamfunn og hvite sandstrender mellom dramatiske fjellformasjoner.

Sykling langs vestsiden - nasjonal turistveg

Starter du langs Nasjonal Turistveg på vestsiden som også er en del av Nasjonal sykkelrute 1,vil du snart sykle forbi Oksebåsen. Her kan du utforske nordlyset og verdensrommet ved Norges eneste operative romsenter. Rundt neste sving ligger Kleivodden. Et populært stopp- og utsiktspunkt med skulpturell utforming.

Andøyas eneste tunell passeres. Denne er bare 101 meter lang, men mørk – du må bruke lys og refleks slik at du er godt synlig for bilister.

Bleik, Måtind og Stave

På Bleik kan du fortsatt se klyngebebyggelsen etter det gamle fiskeværet. Bleikstranda er en av Norges lengste strender. Den vakre, hvite sandstranda strekker seg over to kilometer. Nærbutikken er samlingspunkt i bygda og et godt alternativ for å fylle på med energi for turen. Det kjente fuglefjellet Bleiksøya ligger rett utenfor Bleik, innenfor ligger Bleiksmorenen naturreservat.

Fjellet Måtind er tilgjengelig fra Bleik, Stave eller Baugtuva. Den ikoniske utsikten fra toppen er verdt turen opp!

På Stave kan slitne sykkelbein nyte godt av varme utendørs badestamper og strandbadstu med vidunderlig utsikt.

Smak på de berømte moltene

Andøya er kjent for sine mange myrer og har Nord-Europas største myrområde. Her vokser de berømte moltene. Kan du få kjøpt noen av disse langs veien – vil du ikke angre. Et tips er vafler med krem og multer. Nam.

Bukkekjerka

Neste stoppested er kanskje fjellformasjonen Bukkekjerka. Her kan du vandre i et område som byr på flotte naturopplevelser, spennende geologi og historie ved storhavet. På nordsiden ligger det en rasteplass med servicebygg, her har kanskje toalettene Norges flotteste utsikt?

Avstikker til Risøyhamn

Når du har rundet sørsiden av Andøya, anbefaler vi en avstikker ned til Risøyhamn og ‘gammelbutikkenʼ for påfyll, før du fortsetter turen langs østsiden av øya!

Langs veien ved Åse finner du kulturminner fra førhistorisk tid, et ringformet tunanlegg med spennende historie.

På Dverberg finner du hjemmelagde kvalitetssåper laget av kun naturlige ingredienser. Nyt en deilig kanelsnurr før du tar turen videre tilbake mot Andenes.

Andenes

Andenes er øyas største tettsted og kommunesenter. To aktører tilbyr hvalsafari og hvalsenteret byr på en kombinasjon av forskning, læring og turisme.

Benytt også sjansen til en tur opp i det 40 meter høye fyrtårnet fra 1859. Utsikten er fantastisk!

God tur!

---

Link til sykkelutleie Vesterålen

https://visitvesteralen.com/sykkel?Article=332

Opplev resten av Vesterålen – link til visitvesteralen.com

https://visitvesteralen.com

Øyvind Wold
Sykkeltur Bleik på Andøya
Harald Christian Eiken, Video & Multimediaproduksj
Bukkekjerka rasteplass ved Nordmela, Nasjonal turistveg Andøya.
Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Nasjonal turistveg Andøya inneklemt mellom havet og bratte fjellsider like nord for tettstedet Nøs
Roger Ellingsen / Statens vegvesen
Dverberg kirke ved Andfjorden på østsiden av Andøya.
Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Fiskeværet Bleik i midnattssol.
Visit Vesterålen
Kart over sykkelrute Andøya Rundt

Overnatting, spisesteder og opplevelser på turen