Kystruten

Verdens vakreste sjøreise hadde sin opprinnelse i Vesterålen. Nærmere bestemt Stokmarknes, som er Hurtigrutens fødested. I dag kan du lære historien om denne vakre sjøreisen ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Verdens vakreste

Vesterålen har tre anløp for Kystruten. Risøyhamn, Sortland og Stokmarknes.

Nordgående                                                                              

Risøyhamn kl 04:30                                       

Sortland kl 03:00

Stokmarknes kl 01:15                                       

Sørgående

Risøyhamn kl 11:00                                       

Sortland kl 13:00

Stokmarknes kl 15:15  

Dagstur                                                                                                                                

En flott reiseopplevelse er å bli med Hurtigruten / Havila gjennom Raftsundet inn til Trollfjorden. Start i Stokmarknes. Her besøker du Hurtigrutemuseet før du går om bord på sørgående båt (kl 15.15), som seiler deg ned mot Lofoten. Før du kommer inn i Lofoten, kan du her oppleve den fantastiske Trollfjorden. Husk å bestille billetter om bord til det aktuelle skipet før du drar, da det til tider kan være fullt på denne populære strekningen.

Historikk

Den legendariske Hurtigruten har i over 100 år pløyd kystfarvannet mellom Bergen og Kirkenes. Hurtigruten startet som samferdselsrevolusjon, og har i dag et drag av tradisjon, kulturkultur og nostalgi, selv om komforten tilhører 2000-tallet.

25 anløp

Hurtigruten og Havila anløper 25 havner i Nord-Norge, og varigheten er fra 5 minutter til 4 timer, alt etter størrelsen på anløpet. Det er fritt fram til å gå i land, og passasjerene flanerer i glasshuset i Bodø eller i Storgata i Tromsø, de klatrer opp byfjellet Salen i Hammerfest eller går på russemarked i Kirkenes. De mest forherdede tar en pils på Styrhuset i Svolvær. Det mest relevante er nok Hurtigrutemuseet i Stokmarknes.

Sommer med Kystruten

En reise i midnattssola har lenge vært populært, og dermed er skipene ofte fulle om sommeren. Om du får en rask impuls om å reise med Hurtigruten eller Havila i juni og juli, vil du ofte oppleve at det ikke er en lugar å oppdrive. Mange velger da å ta dagstrekninger, eventuelt å legge seg ned på en sofa noen timer i den lyse natta. Uansett er Kystruten en praktisk måte å bevege seg opp og ned mellom alle reisemålene i Nord-Norge, sove kan man gjøre hjemme. Om man ikke trenger lugar, er det stort sett aldri fullt.

På jakt etter nordlyset

Stemningen er helt annerledes om vinteren. Dagene er kortere, og stemningen roligere og mer hverdagslig. Kystruten er imidlertid et godt sted å se etter nordlyset, i og med at skipene befinner seg langt fra byene i den mest intense nordlystiden om kvelden. Det er en god ide å ta en natt eller to om bord på en av båtene for alle som reiser opp og ned i Nord-Norge på jakt etter nordlys og vinteropplevelser, prisene er lavere og det er oftest ledig lugar på kort varsel.

I den lyse våren

Vinteren kommer i to utgaver i Nord-Norge, den mørke nordlysvinteren fra november til januar, og så den lyse i mars og april. Februar danner overgangen mellom de to, med lyse dager og nordlysnetter. I mars-april er landskapet kledd i hvitt, sola er tilbake med styrke, og været er det tørreste i hele året. 

Mer informasjon

Les mer på
Hurtigruten
Havila Kystruten

Tekst: nordnorge.com / Visit Vesterålen

www.nordnorge.com
Marten Bril
Roy Odd Schøyen
Roy Odd Schøyen
Trym Ivar Bergsmo

Relaterte artikler