Møysalen Nasjonalpark

Møysalen Nasjonalpark er urørt natur, alpint landskap og god utsikt. Her er det flotte vandremuligheter.

Nasjonalpark

Møysalen Nasjonalpark er med sine 51,2 kvadratkilometer den tredje minste nasjonalparken i Norge.Den ble oprettet i 2003. Nasjonalparken er sentralisert rundt det majestiske fjellet Møysalen og området rundt,  lokalt kjent som Vesterålsalpene. Parken omfatter både myrområder, rike bærområder, to isbreer og alpine fjell. 

Flere sjeldne falkearter, havørn og kongeørn holder til i fjellområdet, mens det i området rundt Øksfjorden er mye elg, oter, hare, røyskatt, mink og rødrev. 

I nasjonalparken er det spor av både gruvedrift og samiske kulturminner. Ler mer om nasjonalparken og historien til området på miljodirektoratet.no.

Møysalen (1264 moh)

Møysalen er det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen, og det andre høyeste fjellet på en øy i Norge. Med sine 1264m er fjellet preget av alpint miljø, og ved toppen ligger to isbreer. Isbreen Fonnisen ligger sør for toppen av Møysalen. 

Fjellet fikk navnet etter sagnet om de to trolljentene som ble forsteinet og ble fjelltoppene Lille Møya og Store Møya. Sagnet om Møysalen forteller at fjellet er den forsteinede ridesalen til de to møyene, som trollfaren deres hadde laget. 

Vandring i Nasjonalparken

Nasjonalparken og naturvernområdet rundt nasjonalparken har gode muligheter for vandring og fjelltur, men Vesterålsalpene er hovedsaklig for erfarne fjellvandrere. Møysalen, også kjent som taket av Vesterålen og Lofoten, kan derimot alle bestige med guide. Guiden passer på at alle har en fin tur, og at sikkerheten ivaretas på vei opp og over isbreene nær toppen.

Sebastien Goujaud
Sebastien Goujaud
Sebastien Goujaud
Monica Mikalsen
Vandring i Møysalen nasjonalpark

Relaterte artikler