Fem anbefalte fjellturer i Vesterålen

I Vesterålen finner du over 200 lett tilgjengelige fjellturer med utsikt til vakre fjell og fjorder så langt øyet rekker. Vanskelighetsgrad: enkel til krevende.

Fantastiske turer

5 flotte turer i Vesteålen

Vesterålen er et Hikers Paradise, og med godt over 200 turløyper finner du virkelig noe for enhver smak. Enten du velher en enkel eller en krevedne ttur, går du i vakre omgivelser med variert terreng.

Møysalen i Hadsel - 1264 moh

Dette er en av Vesterålens vakreste turer og en fantastisk heldagstur. Fra toppen kan du se så langt som til Sverige på en klarværsdag! 

Med tanke på sikkerheten og godt rutevalg, anbefaler vi guidet tur. Særlig med tanke på passering av toppbreen hvor skjulte sprekker finnes. Deler av turen er uten også mobildekning.

Du passere to isbreer på vei opp og det er tidvis ganske bratte partier.

Møysalen er Vesterålens høyeste fjell og dette er en krevende tur som forder at du er i god fysisk form og tåler høyder.

Du må ha med godt med mat og drikke, være godt skodd og ha godt med klær i sekken.

Veten i Bø - 467 moh

Dette er en veldig fin og lett dagstur for hele familien med gode, merkede stier og skogsveier.

Turen har flere mulige startpunkter, men start gjerne fra skytebanen eller trafostasjonen på Steine. 

På toppen finner du ei flott bu med nydelig utsikt ned mot yttersida og storhavet. Herfra har du godt utsyn til karakteristiske Gaukværøy og Litløy.  Turen er karakterisert som middels krevende.

Dronningruta i Øksnes, rundtur

Dette er en svært populær tur som er kåret til en av Norges topp 10 mest spektakulære turer av visitnorway.com.

Rundturen går mellom de to flotte fiskeværene Stø og Nyksund.

Det anbefales å starte i Stø, gå langs fjæra mot Nyksundskaret og deretter enten gå ned til Nyksund og så tilbake over fjellet, eller gå direkte tilbake til Stø over fjellet. På turen fra Stø passerer du den flotte Skipssanden. Går du ned i Nyksund, blir turen ca 3 km lengre, men det kan være godt med en pause, og Nyksund er absolutt verd et besøk. Et særegent sted ute i havgapet med restauranter, kafeer og gallerier. 

Det høyeste punktet på turen er Finngamheia (448 moh), men forvent et variert landskap med flere små fjellpassasjer. Det er enkelte bratte partier, men ingen utsatte og de bratteste partiene er sikret med tau.

Dette er en flott for de som er i relativt god fysisk form og fjellvant.

Turen er ca 14 km og karakteriseres som krevende p.g.a. lengde og en del høydemeter underveis.

Måtinden i Andøy - 408 moh

Måtiden er kanskje det mest besøkte fjellet i Andøy kommune. En fin ettermiddagstur med flere startpunkter til toppen, alle med infotavle.

Den korteste ruten er fra Baugtua og tar ca. 2 timer t/r. Parker på toppen av Stavedalen ca 4.5 km sør for Bleik.

Ønsker du en lengre tur kan du parkere ved Vassosen og gå via Gongaksla, eller du kan gå strandlinjen fra Bleik. Begge disse tar ca. 3-4 timer t/r.

Alle turløypene er godt skiltet og merket. På toppen får du en fantastisk utsikt. Denne turen karakteriseres som middels krevende.

Steiroheia i Sortland - 443 moh

Steiroheia er en fin og godt merket trimtur nær Sortland sentrum.

Du finner parkeringsplass ved startpunktet Skibua og kan deretter følge skiltet sti opp på fjellet.

Turen opp tar ca. 1 time. På toppen av fjellet ligger hytta Kvila der man kan nyte utsikten både innenfra og fra benker ute.

Turen er flott både for familier med små barn og for de som ønsker en vakker utsikt uten å måtte dra så langt fra byen. Spør etter kart i regional turistinformasjon. En enkel tur.

Finn flere turmål på telltur.no.

Ståle Jenssen
Ståle Jenssen

Relaterte artikler