Fem Anbefalte Turer

Vesterålen har over 200 merkede og skilta, eller digitalt registrerte turløyper i fjell og mark i hele distriktet. Rutene er lett tilgjengelige og uansett fjelltopp har du utsikt over vakre fjellrekker, fjord og hav så langt øyet rekker. Vanskelighetsgraden
går fra lett til hard rute i vakkert og variert terreng.

Fantastiske Turer

MØYSALEN, HADSEL, 1264 MOH

Dette er en av Vesterålens vakreste turer og en fantastisk heldagstur. Fra toppen kan du se så langt som til Sverige på en klarværsdag! Her må du ha med godt med mat og drikke, og være i god form. Du vil passere to isbreer på vei opp. Det er tidvis ganske bratte partier. Vi anbefaler guidet tur opp på grunn av sikkerhet, særlig med tanke på passering av toppbreen hvor skjulte sprekker finnes. Deler av turen er uten mobildekning. Sort rute – temmelig krevende.

VETEN, BØ, 467 MOH

Start enten fra skytebanen eller trafostasjonen på Steine. Straume kan brukes som utgangspunkt. Turen har gode, merkede stier og skogsveier. Dette er en veldig fin og lett dagstur for hele familien. Du finner en flott hytte på toppen med nydelig utsikt ned mot yttersida og storhavet med to av de mest foto-graferte øyene i Vesterålen, nemlig Gaukværøy og Litløy. Hovedbildet øverst på venstre viser hytta på toppen av Veten med Gaukværøy i bakgrunnen. Blå rute – middels krevende.

DRONNINGRUTA, ØKSNES, RUNDTUR

Dronningruta er en merket turløype på ca 15 km. Denne 5 – 8 timer lange rundturen ble i 2015 kåret til en av Norges Topp 10 mest spektakulære turer av visitnorway.com. Rundturen går mellom de to flotte fiskeværene Stø og Nyksund. Det anbefales å starte i Stø, gå langs fjæra mot Nyksundskaret og deretter enten gå ned til Nyksund og så tilbake over fjellet, eller gå direkte tilbake til Stø. Det høyeste punktet på turen er Finngamheia (448 moh), men forvent et variert landskap med fjell, stein, jord og myr. Det er enkelte bratte partier, men disse er sikret med tau. Dette er en tur for de som er i relativt god fysisk form og er vant til litt høyde. Rød rute – krevende grad.

MÅTINDEN, ANDØY, 408 MOH

Måtinden kan du nå på en ettermiddagstur. Det er flere innfallsporter til toppen, alle med Infotavle. Den korteste er fra Baugtua og tar ca. 2 timer t/r. Parker på toppen av Stavedalen ca 4.5 km sør for Bleik. Ønsker du en lengre tur kan du parkere ved Vassosen og gå via Gongaksla, eller du kan gå strandlinjen fra Bleik. Begge disse tar ca. 3-4 timer t/r. Alle turløypene er godt skiltet og merket. På toppen får du en fantastisk utsikt. Blå rute - medium vanskelighetsgrad.

STEIROHEIA, SORTLAND, 443 MOH

Steiroheia er en fin og godt merket trimtur nær Sortland sentrum. Du finner parkeringsplass ved startpunktet Skibua og kan deretter følge skiltet sti opp på fjellet. Turen opp tar ca. 1 time. På toppen av fjellet ligger hytta Kvila der man kan nyte utsikten både innenfra og fra benker ute. Turen er flott både for familier med små barn og for de som ønsker en vakker utsikt uten å måtte dra så langt fra byen. Spør etter kart i regional turistinformasjon. Grønn rute – lett grad.

Finn flere turmål på telltur.no.

Ståle Jenssen
Ståle Jenssen

Relaterte artikler