Nykvåg og Hovden

Nykvåg og Hovden er vår knyttneve mot Norskehavet. Strandvollene er solide og har trosset storhavet i tusener av år. Den 3,5 km lange rullesteinsfjæra mellom fiskeværene Nykvåg og Hovden er en av de største og vakreste i sitt slag i Nordland.

Knyttneve mot norskehavet

Å leve i skjæringspunktet mellom uregjerelig sjø og steile fjell gir god næring til fantasien. Både draugen og de underjordiske trives godt her ute - til like stor engstelse for generasjoner av mørkeredde sjeler, som til glede for dagens reiselivsnæring.

To gamle fiskevær
Hovden var vanskelig å komme til lands - med tøffe forhold, farlige bølger og sjø, med strøm og undervannsskjær. De dårlige havneforholdene i Hovden ble sterkt forbedret da moloen sto ferdig i 1899. Fremdeles var det ikke en god havn - med motor og større båter trengte man god havneforhold. Kampen for tilværelsen her ute mot storhavet har alltid vært beinhard, og mange satt livet til i kampen mot naturkreftene.

Rike fiskeforekomster og 'svart hav', rasende vinterstormer og fløyelsmyke midnattsolnetter, slit og meditasjon, optimisme og fortvilelse er noen av de mange kontraster som gjør de to gamle fiskeværene så spennende.

Fuglefjellet
Aktiviteten i fuglefjellet like ved Nykvåg er i hekketida en opplevelse. Som gjest må du vise den største varsomhet. Her hekker krykkje, alke, lomvi, lundefugl og flere andre sjøfugler. De siste årene har det derimot vært en nedgang av sjøfugl her. Kanskje skyldes det en økning i ørnestammen, eller mindre mat.

Rullesteinsfjære
Rullesteinsfjæra mellom Nykvåg og Hovden er et resultat av havets bearbeiding av den ytterste moreneryggen.  Her har bølgene stått hardt på, alt finmaterialet er vasket bort  - og vi har fått strandvoller som bare består av store rullesteiner

Tekster: 'Et møte med Vesterålen'

Hanne Fredheim