Flere spennende attraksjoner

Skulpturen Mannen fra havet er sannsynligvis den mest populære skikkelsen i hele kommunen, men Bø har også andre attraksjoner. Bø Museum ligger like ved skulpturen. I tillegg har Bø sitt eget friluftsgalleri hvor du finner to andre utendørsskulpturer; "Gullbergslottet" og "Ræk III".

Attraksjoner
17.07.201805:55 Astrid Berthinussen

Mannen fra Havet
Han er sannsynligvis den mest populære skikkelsen i hele kommunen. Mannen fra havet er en 430 cm høy skulptur i støpejern. I hendene holder han en krystall. Kunstneren, Kjell Erik Killi Olsen sier han at det er en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. Krystallen er en offergave til hans tidligere bosted. En åpning i ryggen gir en trygg nisje for familien, symbolisert ved en gullfarget kvinne.

Figuren skal stå som et fyrtårn og hylle havet, noe plasseringen ytterst i havgapet er med på å understreke, en takk til rikdommen som folk i uminnelige tider har hentet derfra. Hans nærmest rituelle positur kan også tolkes som en stille hyllest til alle dem som har blitt borte på havet. Nærheten til bebyggelsen, med markene, skogen og fjellene bak ham, setter ham også inn i en større sammenheng.

Skulpturen, Bø kommunes bidrag til Skulpturlandskap Nordland, står plassert i Vinjesjøen, sørligst i kommunen. Hans markante silhuett på den værharde bergknausen er lett synlig selv på lang avstand. Ta av ned sideveien ved kjøpesenteret, en avkjørsel godt merket med skilt, og kjør de få hundre meterne til parkeringsplassen ved Bø Museum. Derfra fører en kort, tørr, lett-trødd sti til skulpturen.

Bø Museum
Bø Museum ligger i naturskjønne omgivelser ved Vinjesjøen, like ved "Mannen fra Havet" og Friluftsgalleriet.
Besøk den tidligere lensmannsgården Parkvoll med blant annet Regine Normann-utstilling, eventyrskog, rorbu, naust og alveberg.
Her finner du museumsbutikk med kaffe, bøker og lokalt handverk. Nye utstillinger hver sommer.
Museets tema er eventyr, sagn og muntlig fortelling. Kryp inn i eventyrskogen eller besøk alveberget. Bli kjent med Regine Normann, «Nordlandets forfatterinde». Bø Museum har også sommerkafé og håndverksutsalg.

Kunst
Bø har mye flott kunst å by på.
I tillegg til skulpturen «Mannen fra havet» mannen-fra-havet og Friluftsgalleri er det to andre utendørsskulpturer i Bø «Gullbergslottet» og «Ræk III» som er verdt et besøk.  Det er også to gallerier, et fotogalleri med fotokunst av Øystein Lunde Ingvaldsen og «Galleri Hildreland» som arrangerer tidsbegrensede utstillinger.  For mer informasjon om kunst i Bø og Vesterålen finnes det en egen nettside: kunstivesteralen.no

Øystein Lunde Ingvaldsen
Mannen fra Havet
Skulpturlandskap Nordland
Bø Museum/Museum Nord