Forslag til turer

Bø i Vesterålen byr på mange spektakulære vandreturer i merka løyper. Her finner du turer for alle, i naturskjønne omgivelser.

Har du lyst til å vandre i Lars Monsen sine fotspor? Nrk og Lars Monsens minutt for minutt gikk fra Lynghaugtinden og endte opp på Vetten i Bø. Du kan også gå rett opp på Vetten. Det er en super dagstur for hele familien, med nydelig utsikt mot storhavet og de to mest fotograferte øyene i Vesterålen - Gaukværøy og Litløy.

Vetten

 • 467 moh
 • 4,1 km
 • Turen tar ca 2,5 time tur/retur, inkl pauser
 • Middels tung løype
 • Familievennlig og fin dagstur 

Kjør til skytebanen på Steine og parker ved skytterhuset (Sikan), eller start ved trafostasjonen. Start på veien som går innover mot lysløypa og følg skilt merket med Vetten. Etter hvert deler stien seg, da holder du slakt mot venstre og følger stien over den flotte heia, opp mot toppen. Første og siste del av turen er ganske bratt og tungTuren har gode, merkede stier og skogsveier. På toppen ligger Vettenbua, som kan være fin å varme seg i, samt ta en matbit før man rusler ned igjen. Ingen spesielle krav til sko på denne middels krevende turen.

Her kan du lese om det årlige motbakkeløpet Vetten Opp: www.vettenopp.no

Lynghaugtinden

 • 504 moh
 • 3,6 km
 • Turen tar ca 3-4 timer tur/retur, inkl mange pauser
 • Tung løype

Du kan starte turen fra flere plasser, den enkleste veien er opp fra Føre.

Parker bilen ved gravopplysningsskiltet. Gå over fylkesveien og følg veien der opp til utmarksporten. Så følger du en anleggsvei/skogsbilvei fram til granskogen. Herfra følger du skilting mot Lynghaugtind. Ved neste veideler tar du av til venstre og følger skilting til høyre inn i skogen mot "Veatinden/Nåla".  Du ser toppen nesten hele løypa. Lynghaugtinden er den som ligger til venstre på tur opp.  De siste 500 metrene er ganske bratt og tung. Løypa er merket med varder. Litt utydelig sti enkelte strekk. Flott panoramautsikt i alle retninger langs hele ruten. 

Fra Lynghaugtind er det lett å gå både til Veatind og Vetten. Eller du kan gå opp Vetten og fortsette til Lynghaugtinden slik Lars Monsen og NRK gjorde i Sommeråpent. 

Breitind

 • 598 moh
 • 4,2 km
 • Middels tung løype

Parker nede på Guvåg. Gå tilbake til du ser startskiltet på høyre side av veien. Det er litt bratt i starten, men du får flott utsikt over Guvåg. På det flate partiet før selve fjellet kan du gå til høyre og følge stien med utsikt ned til Hellfjorden, eller velge stien rett mot fjellet, som er litt kortere. Følg sti mot toppen. Du kan gå opp stien på høyre sida av toppen, eller holde litt til venstre og gå rett mot toppen i terrenget.

På toppen av Breitind i Bø får du en nydelig 360 graders utsikt. Og dersom du vil vandre i Lars Monsen sine fotspor kan du ta turen hit. Nrk og Lars Monsen minutt for minutt har nemlig også gått her. De gikk opp til Breitinden og videre ned til Guvåghytta for overnatting. En flott dagstur som passer for hele familien.

Fjærvollfjellet

 • 161 moh
 • 1 km
 • Enkel/lett løype
 • Svært familievennlig tur

Parker ved barnehagen på Fjærvoll. Legg kursen mot nordkanten av Fjærvollfjellet, og deretter følges ryggen sørover til topps på en tydelig sti.

Du kan også parkere ved slutten av veien på Øvre Gimstad. Følg da grusveien fra parkeringsplassen, og ta til venstre etter porten, inn på en tydelig sti. Du går da fra sør til nord.

Fra begge kantene får du litt skarp stigning ca 100 m i starten før det flater ut. På siste del av turen stiger det igjen jevnt opp mot toppen, men ikke så bratt som den første kneika. Veldig fin utsikt fra toppen.

Man kan også gå i Fjærvollmarka. Da parkerer en på Føre, eller ved slutten av veien på Øvre Gimstad. Følg vei og skilt til TellTurmålet i Fjærvollmarka. Besøk gjerne også Nøkkebua, den koselige hytta som er bygget av Fjærvoll Bygdelag og står åpen. Hit kan man også fint sykle på terrengsykkel. 

Les mer om Fjærvollmarka på Telltur sine sider her.

Kyststien

 • 8 km
 • Lett å gå, men tidvis i ulendt terreng

Ruta går fra Straumsjøen til den fraflyttede bygda Spjelkvågen. Stien følger havet hele veien, og dermed er det få anstrengende oppstigninger. Det er imidlertid greit å være stø på foten, siden det tidvis er ulendt. Spesielt i regnvær, i frostvær og når det ligger snø på bakken bør man ha gode sko og kanskje vurdere brodder.

Kyststien er en vandring gjennom gammelt kulturlandskap. Da båtene var små og kunne trekkes i land ved dårlig vær, var det høvelig å bo ytterst mulig. Da var det ikke så langt ut til fiskefeltene. Med større båter var en lunere havn viktigere, og folk forlot de ytterste bosettingene. 

Om man ønsker en litt kortere tur kan man kjøre til Spjelkvågen og gå derfra rett til Åsandstrand. Det er en 2,2 km lang tur, men den vil nok oppleves som lenger. Les mer om turen her.

Svinøya

 • Under 1 km
 • Svært familievennlig tur
 • Kan kun nås ved fjære sjø, sjekk en tidevannstabell 

Parker ved Nordahlstranda og gå over ved fjære sjø. Obs! Her gjelder det å passe tiden, samt sjekke en tidevannstabell før man går over, slik at man kommer seg trygt tilbake i tørr tilstand. 

Kjempefint terreng og lett å gå. Vær obs på sauer på beite. Hustufter etter gammel bosetting gjør turen ekstra spennende. 

Skårvågfjellet

 • 403 moh
 • 2,1 km
 • Lett/middels krevende tur
 • Passer for barnefamilier med spreke/turvante barn

Kjør fra Straume mot Skårvågen. Ca 600 meter etter krysset fra veien mot Søberg, kan man parkere langs veien ved et gammelt grusuttak på venstre side. 

Startpunktet for turen er stien som begynner på andre sida av veien. Den er litt bratt oppover knausen akkurat før veien svinger mot høyre. Stien er merket første delen av løypa. Du følger en tydelig rygg til du kommer opp på et slett og lettgått terreng. 

Dersom du holder nordkanten av heia  (sti langs kanten) utover, har du flott og bratt utsikt over Straumfjorden. Rett før toppen finner du den store åpninga i fjellet - «Dørholla» - rett ovenfor Senningan. Pass på! 

Beregn 2-3 timer på turen i rolig tempo med pauser.


For de spreke og godt fjellvante kan en følge stien ned til Senningan. Turen inn til Straumsjøen kan bli noe strabasiøs - da det ikke er noen god sti å følge.

Nattmålstind

 • 516 moh
 • 1,3 km
 • Kort, men krevende tur

Start ved Håndkleppan. Gå opp til høyre og følg litt utydelig sti langs bekkefaret (noe tett vegetasjon den første delen) 

Gå forbi det lille vannhuset ca 15-20 meter før du krysser bekken ved merket. Da er du på stien som du følger til du kommer ut av skogen oppe på sletta. Stien er svært bratt.

Etter dette, skrå mot høyre slik at du kommer mot toppen på framsida.

Øvre Gimstad - Trolldalen

 • ca 1,5 km
 • Lett tur

Følg stien fra parkeringsplassen innerst i Øvre Gimstad. Fra porten og helt til Trolldalsbua følger du en fin vei. Her er det fint å sykle med terrengsykkel eller trille med vogn. Den koselige Trolldalsbua, med terrasse og flere benker, står åpen. Herfra kan du gå videre inn til Trolldalsvatnet (obs! Utydelig sti). Om du ønsker en lengre tur kan du f.eks. følge skilt og tydelig sti til Sikan på Steine. Denne stien krysser en del myr, så vær forberedt på en periodevis våt sti. 

Anders Aasheim
Vetten og Vettenbua
På vei til Lynghaugtinden
Utsikt fra Lynghaugtinden
Børre Albrigtsen
Breitinden
Hanne Fredheim
Fjærvollfjellet
Hanne Fredheim
Fjærvollfjellet
Kyststien
Kyststien/Åsandstrand
Hanne Fredheim
Svinøya - gamle hustufter
Hanne Fredheim
Svinøya
Hanne Fredheim
Skårvågsfjellet
Hanne Fredheim
Dørholla
Tina Paasche
Nattmålstind
Hanne Fredheim
Fra Øvre Gimstad til Trolldalen
Hanne Fredheim
Ved Trolldalsbua