Vakre, særegne strender

Vesterålen har mange nydelige sandstrender som er verdt et besøk enten på late sommerdager, eller i litt rufsete vær. Hovedbildet i artikkelen viser Fjærvollstranden i Bø i Vesterålen. Et yndet utfartssted for vesterålinger, både store og små.

Vakre, særegne strender

Strender i Vesterålen

Nyt dagen på de fineste strendene Vesterålen har å by på. Her er noen tips til et knippe av våre vakreste strender. Mange av strendene ligger litt utenfor allfarvei, noen må man også bruke båt for å nå. Kanskje en oppfordring til å leie kajakk en vakker sommerdag.

Andøya

Disse tre strendene ligger på vestsiden av Andøya, langs Nasjonal Turistveg og FV 7702:

Bleikstranda: Denne nydelige, hvite stranden med lune sanddyner ligger ved landsbyen Bleik. Stranden strekker seg over 2,5 km, og er kanskje en av landets vakreste sandstrender.  Her får du panoramautsikt til Bleiksøya og midnattssola.

Høyvika: Mellom Bleik og Stave finner du Høyvika. Fra veis ende på Stave går det sti som er en del av Kyststien Stave – Bleik. Stien kan være krevende da den stedvis går over bergknauser og steinur. Synet som møter deg er derimot den naturskjønne kilometerlange vestvendte og solrike stranden med korallsand, omkranset av gressletter og stupbratte fjell.

Stave strand: Stavestranden som også er en nydelig hvit sandstrand, ligger rett ved veien langs Nasjonal Turistveg på Andøyas ville og vakre vestkyst. Her har du orkesterplass til midnattssolen over åpent hav.

Fjærvollstranden: byr på en nydelig utsikt mot Gaukværøya, ligger idyllisk til like ved FV 820 mellom Straume og Steine og er et populært turmål for store og små.

Hovden: Ytterst mot storhavet på FV 7656 finner du Malnesstranden, en av tre vakre strender i eller rundt det gamle fiskeværet Hovden.

Åsand: Nydelig hvit sandstrand som ligger gjemt fra vei og trafikk. Går du kyststien i Bø mellom Straumsjøen og Spjelkvågen, vil du passere denne perlen av en strand omkranset av flott skjærgård. Også et perfekt sted å stoppe for kajakkpadlere.

Hadsel

Taen: Populært utfartssted på yttersiden av Hadseløya langs FV 7634, ca 1 mil fra Stokmarknes. I friluftsområdet Taen ligger Kollvika med en sjarmerende og skjermet liten hvit sandstrand, gressletter og opparbeid bålplass med gapahuk. Ørna svever mellom spisse tinder og ofte sees det sel i sjøen utenfor. Panoramautsikt mot Litløy Fyr og Lofoten.

Hersandvollen: Rett sør om Melbu sentrum finner du Hersanvollen. En lang sandstrand med fine bade- og lekemuligheter. Godt skjermet og langgrunt gir fin nordnorsk badetemperatur på solrike dager.

Sortland

Sigerfjordstranda: i bygda Sigerfjord utenfor Sortland er et populært sted å samles på når godværsdagene glimter til i Vesterålen. Fine bademuligheter og utsikt over Sortlandsundet og hurtigruteleia.

Holm: Her finnes en strand med korallsand. Dersom du velger å bli utover kvelden, vil Holm være et fint sted for å se midnattssolen senke seg ned mot Gavlfjorden. Følg FV 7688 for å finne denne lokale perlen.

Øksnes

Sørsand: På Skogsøya i Øksnes, på yttersiden mot storhavet - finner du Sørsand. Denne vakre, idylliske stranden ligger noe ufremkommelig med mindre du har tilgang på en båt, enten motorisert eller kajakk. Hit bør du kun dra når havet ligger blankstillia - da yttersiden kan være svært utfordrende med både retursjø, undervannskjær og sterke strømmer.

Skipssanden: Følg FV 7668 til veis ende ved Valen i Stø. Denne stranden ligger som en perle gjemt bak fjell og knauser, ca 15 min gange fra Stø. Følg merket sti. Videre fra Skipssanden kan man gå til gapahuken på Enge, og rullesteinsfjæra der. Denne stranden ligger langs den populære vandreturen 'Dronningruta'.

Gisløystranda: finner du på Gisløy, ca 10 minutters biltur fra Myre. Stranda har flere faisiliteter som f.eks utarbeidet parkeringsplass, servicebygg med toalett, oppholdsrom og omkledningsrom, bord og benker er satt opp i og rundt bygget, og i tillegg er det anlagt sandvolleyballbane på stranden. Dette er en tilrettelagt strand for alle aldersgrupper og funksjonshemmede, og den er gratis å bruke. Les mer om fasilitetene her

Jan Helge Andersen
Åsand Strand
Jan Helge Andersen
Åsand Strand
Alf Oxem
Fjærvollstranden
Ståle Jenssen
Høyvika i Andøy
Kjetil Paulsen
Skipssanden ligger langs den populære Dronningruta