Nyksund og Stø - gamle og moderne fiskevær

Nyksund er et gammelt, nedlagt fiskevær som har fått nytt liv etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har flyttet inn og pusset opp. Stø er et levende og sjarmerende fiskevær med full aktivitet året rundt.

Nyksund & Stø

NYKSUND var rundt forrige århundreskifte et av de største fiskeværene i Vesterålen. I år 1900 hadde stedet 127 fastboende, men under vinterfisket økte folketallet med flere hundre. Ett år var det 750 tilreisende som brukte Nyksund som utrorsvær for sine åpne nordlandsbåter. Men utviklinga mot større fiskebåter medførte at havna ble for trang og stedet ble gradvis fraflyttet. I 1973 ble skolen lagt ned, og to år etter forlot siste fastboende. Så godt som alle flyttet de til Myre, godt hjulpet av statlige fraflyttingsbidrag. 

Nyksund skiller seg fra andre fiskevær ved sin spesielle byggestil. Midt på 1980-tallet våknet spøkelsesbyen ute ved storhavet til nytt liv, først gjennom et internasjonalt ungdoms-prosjekt, deretter som følge av aktiv satsing på kultur- og reiselivsaktiviteter. I dag har stedet mange fastboende som driver kunstgalleri, overnattingsbedrifter, restaurant og kafé samt sjøbaserte aktiviteter.

Siste del av veien til Nyksund er en opplevelse i seg selv, der den snirkler seg fram med loddrette fjell på ene sida og storhavet på den andre. For øvrig representerer den gamle grusveien ei tidslinje med bevarte spor etter mennesker helt tilbake til jernalderen. Langs den 9 km lange veien kan du oppleve fiskehesjene ved Huldersteinen, samiske graver i Kråknesura, minnestøtten over den lokale redningskjempen Torstein Reinholdtsen samt tufter og graver på Skåltofta og Rødneset. 

STØ er et levende og moderne fiskevær helt ytterst i havgapet i Øksnes kommune. På vinterstid er det et yrende liv når skreien gjør sitt inntog, og om sommeren er Stø et idyllisk ferieparadis. Stedet ligger fjernt fra storbyens mas, her kan du finne ro og fred. Fra Stø kan du bl.a. prøve deg på havfiske, besøke havfugl- og selkolonier, dra på hvalsafari, eller vandre i naturen. Restaurant finner du på campingen hvor det serveres lokalprodusert mat. Ellers finner du overnatting og kunsthåndtverk i tillegg til aktivitetene ute på havet som fiske og safari. 

DRONNINGRUTA går mellom Nyksund og Stø.

Nyksund. ©Nornet
Stø. ©Camilla Illmoni

Relaterte artikler