L

Har du spørsmål?

send mail til 
turistinfo@vestreg.no,
eller ring tlf 
+47 76 11 14 80

w

Dronningruta (Nyksund - Stø)

Dronningruta er en merket turløype mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen. Løypen er en rundtur som snirkler seg langs kysten, den hvite sandstranden Skipssanden og over fjelltopper i 400 meters høyde med fantastisk utsikt over Atlanterhavet. Vesterålen har 156 merkede vandreturer. Fikk du med deg da Nrk og Lars Monsen minutt for minutt vandret denne turen? Turen ble fordelt over to dager hvor man startet og stoppet i Nyksund. Nrk Sommeråpent ble sendt direkte fra Stø og Nyksund i forbindelse med denne turen. 

Kampanje
18.06.201414:44 visitvesteralen.no
DRONNINGRUTA I KORTE TREKK:
  • 12-15 km, 5-8 timer.
  • Variert landskap med fjell, fjære, myr, strand og stein.
  • Høyeste punkt: Finngamheia 448 moh.
  • Lett luftig noen steder og fin sti hele veien
  • Overnatting i både Nyksund og Stø

Dronningruta er en rundtur på ca. 15 km som tar mellom 5-8 timer fra start til slutt.  Vandreturen ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Opplevelsene langs turen er mange, med fantastisk utsikt over storhavet, den hvite sandstranden Skipssanden, utsikten ned mot fiskeværene og variert vandring. Du kan velge selv om du vil starte i Nyksund eller i Stø, men det anbefales at man alltid går fjellveien mot Stø og langs strandkanten mot Nyksund, på grunn av enkelte bratte partier. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T'er.

Normalt turutstyr som godt fottøy er å anbefale da turen går i variert terreng, og vindtette klær er også lurt å ta med. Det er ikke tilgang på vann på turen, så ta med rikelig med drikke, og gjerne matpakke. Få kart og turbeskrivelse i Vesterålen Regionale Turistinformasjon på Sortland eller se oppslagstavlene i Stø og Nyksund.

Nyksund

Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær midt i havgapet. Fiskeværet var lenge et aktivt fiskevær, men etter mange års fraflytting har det nå blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har skapt nytt liv og pusset opp. Med sine fargerike brygger og kreative atmosfære er Nyksund et flott stopp på din vandretur, eller Vesterålseventyr. Huset på Skåltofta tilbyr overnatting for inntil åtte personer i et moderne hus med panoramavinduer og alt en trenger for selvhushold – ved starten av Dronningruta. Nyken Resort ligger også ved starten av Dronningruta og kan tilby fullt utstyrt leilighet med to soverom, i naturskjønne omgivelser. For overnatting i rorbu, ta kontakt med Holmvik Brygge. Holmvik Brygge tilbyr overnatting leiligheter, rom og muligheten for god lokal mat.

Myre

Myre er det moderne fiskeværet og er størst på eksport av sjømat i verdensklasse.
I Myre sentrum finner du Myre Kysthotell som er et fint utgangspunkt for turer, opplevelser og spennende utflukter i Øksnes. Hotellet har både overnatting og restaurant med lokale råvarer.

Stø  

Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær helt nord på Langøya. Bare minutters gange unna havnen ligger den vakre stranden Skipssanden, og 15 minutter unna med bil ligger Myre havn, den største fiskerihavnen i Norge. 

Hikers Paradise

Vi har 156 merkede og skilta turløyper i Vesterålen. Vanskelighetsgraden går fra lett til hard rute i vakkert og variert terreng.

 Les mer om vandring i Vesterålen 

Nyksund Spa & Hiking Club
Holmvik Brygge
Huset på Skåltofta
Nyken Resort
Kjetil Paulsen