L

Har du spørsmål?

send mail til 
turistinfo@vestreg.no,
eller ring tlf 
+47 76 11 14 80

w

Dronningruta

Dronningruta er en merket turløype mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen. Løypen er en rundtur som snirkler seg langs kysten, den hvite sandstranden Skipssanden og over fjelltopper i 400 meters høyde med fantastisk utsikt over Atlanterhavet. Turen ble i 2015 utpekt som en av de 10 mest spektakulære vandreturene i Norge av visitnorway.com. Vesterålen har over 150 merkede vandreturer.  

Kampanje
18.06.201414:44 visitvesteralen.no

Dronningruta i korte trekk:

  • 12-15 km, 5-8 timer.
  • Variert landskap med fjell, fjære, myr, strand og stein.
  • Høyeste punkt: Finngamheia 448 moh.
  • Lett luftig noen steder og fin sti hele veien

Dronningruta er en rundtur på ca. 15 km og tar mellom 5-8 timer fra start til slutt.  Den ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Opplevelsene langs turen er mange. Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær som har blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har flyttet inn og pusset opp. Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær. Du kan velge selv om du vil starte i Nyksund eller i Stø, men det anbefales at man alltid går fjellveien mot Stø og langs strandkanten mot Nyksund, på grunn av enkelte bratte partier. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T'er. 

Vesterålen er hvalens rike, og fra Stø kan du bli med ut på kombinert lundefugl, sel og hvalsafari med Arctic Whale Tours. Overnatt i koselige Gunnartangen Rorbuferie eller sett opp teltet eller campingvogna ved Stø Bobilcamp og nyt en varm lunsj eller middag etter vandreturen.  Det anbefales også å kombinere Dronningruta med fisketur eller fugle-safari. Fra mai til august hekker 20 000 lundefuglpar på Anda like utenfor Stø.

Om du velger Nyksund som utgangspunkt for turen, får du muligheten til å bo i det unike fiskeværet. Holmvik Brygge tilbyr guiding på turen for små og store grupper, samt overnatting i rorbu.

Normalt turutstyr som godt fottøy er å anbefale da turen går i variert terreng. Vindtette klær er også lurt å ta med. Det er ikke tilgang på vann på turen, så ta med rikelig med drikke, og gjerne matpakke. Få kart og turbeskrivelse i Vesterålen Regionale Turistinformasjon på Sortland eller se oppslagstavlene i Stø og Nyksund.

Overnatting Nyksund:

Holmvik Brygge tilbyr overnatting i rorbuer og sjøhus. Restauranten Holmvikstua byr på tradisjonell norsk mat, med en internasjonal vri. De kan også arrangerer guidede turer av dronningruta. 

Overnatting Stø:

Gunnartangen Rorbuferie tilbyr overnatting i 5 forskjellige leiligheter i rorbu med alt man trenger til selvhusholdning. 
Stø Bobilcamping er en campingplass midt i havgapet, spesielt tilpasset campingvogner og bobiler. I Valen restaurant serveres det blant annet retter av elg og fisk.  De tilbyr også fisketurer og fuglesafari på sommeren. 

Hvalsafari:

Arctic Whale Tours har daglige hvalsafari turer med innbakt fugle- og selsafari på fra mai til september. 

Kjetil Paulsen
Stø Bobilcamping
Holmvik Brygge