Dronningruta (Nyksund - Stø)

Dronningruta er en merket turløype mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen. Løypen er en rundtur som snirkler seg langs kysten, den hvite sandstranden Skipssanden og over fjelltopper i 400 meters høyde med fantastisk utsikt over Atlanterhavet. Vesterålen har 156 merkede vandreturer. Fikk du med deg da Nrk og Lars Monsen minutt for minutt vandret denne turen? Turen ble fordelt over to dager hvor man startet og stoppet i Nyksund. Nrk Sommeråpent ble sendt direkte fra Stø og Nyksund i forbindelse med denne turen. 

Kampanje
18.06.201414:44 visitvesteralen.no
DRONNINGRUTA I KORTE TREKK:
  • 12-15 km, 5-8 timer.
  • Variert landskap med fjell, fjære, myr, strand og stein.
  • Høyeste punkt: Finngamheia 448 moh.
  • Lett luftig noen steder og fin sti hele veien
  • Overnatting i både Nyksund og Stø

Dronningruta er en rundtur på ca. 15 km som tar mellom 5-8 timer fra start til slutt.  Vandreturen ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Opplevelsene langs turen er mange, med fantastisk utsikt over storhavet, den hvite sandstranden Skipssanden, utsikten ned mot fiskeværene og variert vandring. Du kan velge selv om du vil starte i Nyksund eller i Stø, men det anbefales at man alltid går fjellveien mot Stø og langs strandkanten mot Nyksund, på grunn av enkelte bratte partier. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T'er.

 Normalt turutstyr som godt fottøy er å anbefale da turen går i variert terreng, og vindtette klær er også lurt å ta med. Det er ikke tilgang på vann på turen, så ta med rikelig med drikke, og gjerne matpakke. Få kart og turbeskrivelse i Vesterålen Regionale Turistinformasjon på Sortland eller se oppslagstavlene i Stø og Nyksund.

Nyksund

Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær midt i havgapet. Fiskeværet var lenge et aktivt fiskevær, men etter mange års fraflytting har det nå blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har flyttet inn og pusset opp. Med sine fargerike brygger og kreative atmosfære er Nyksund et flott stopp på din vandretur, eller Vesterålseventyr. Huset på Skåltofta tilbyr overnatting i et moderne hus med panoramavinduer og alt en trenger for selvhushold.  Frister det med boblebad og hverdagsluksus etter en lang dag på vandring? Da passer Nyksund Spa & Hiking Club med fem soverom for deg og ditt reisefølge. For overnatting i rorbu, ta kontakt med Holmvik Brygge eller Ekspedisjonen Vertsbrygge.  Holmvik Brygge tilbyr overnatting leiligheter, rom og muligheten for god lokal mat. Ekspedisjonen Vertsbrygge har både overnatting i rom, café og restaurant.

 

Stø  

Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær helt nord på Langøya. Bare minutters gange unna havnen ligger den vakre stranden Skipssanden, og 10-15 minutter unna med bil ligger Myre havn, den største fiskerihavnen i Norge. Ønsker du å overnatte i fiskeværet på Stø er Gunnartangen Rorbuferie et koselig alternativ, med rustikke rorbuer rett ved vannet.  Vesterålen er Hvalens rike, godt plassert ved kontinentalsokkelen med svært næringsrike havområder nært kysten. Arctic Whale Tours kan ta deg med på kombinert fugl- og hvalsafari fra Mai til September.  

 

Båttransport

Frister det å gå deler av Dronningruten, eller ønsker du båttransport mellom de to fiskeværene? Sea Safari Øksnes kan skysse deg og ditt reisefølge mellom Nyksund og Stø, ta dere med på fisketur eller skreddersy helt egne båtturer i øyriket.

Nyksund Spa & Hiking Club
Holmvik Brygge
Ekspedisjonen Vertsbrygge
Huset på Skåltofta
Gunnartangen Rorbuferie
Arctic Whale Tours
Sea Safari Øksnes
Kjetil Paulsen