Sykkelruter - turforslag Vesterålen
Vesterålen har mange anbefalte sykkelruter. Per i dag er få skiltet. Nasjonal Sykkelrute 1 ble skiltet vår/sommer 2014, og går i Vesterålen fra Melbu til Andenes. Husk at det kan være langt mellom butikker når du sykler i Vesterålen. Gjør deg kjent med nærmeste handelsplass og ta med mat og drikke nok for distansen mellom.
Hadseløya rundt 42 km - Medium vanskelighetsgrad
Yttersida av Hadseløya mellom Melbu og Stokmarknes er smal, kronglete, lettkuppert og NYDELIG. Utsikt ut mot storhavet, mot Lofoten og Bø i Vesterålen. Lett kuppert terreng og nydelig utsikt. Dette er en fin dagsetappe. Ruta er lettsyklet, med få og korte bakker.
Vi anbefaler stopp på badestranda Taen, der det er rasteplass med toalett – og en kjærlighetsbenk! Her ligger også kunstinstallasjonen Ræk IV. Nært Taen finner du Keramikk Kafé Blå, hvor du også kan gjøre et stopp og nyte utsikten. Noen kilometer fra stranda mot Stokmarknes passerer du Uværshula, bygd av naturens egne byggeklosser og kan like godt besøkes i midnattssol som i uvær! Like etter finner du Galleri Uver, som vi også anbefaler en tur innom.
Stokmarknes er også kjent som hurtigrutas fødested. Hurtigrutens Hus med Hurtigrutemuseet og det landsatte hurtigruteskipet «Finnmarken» er Vesterålens dristigste kultursatsing.
Sortland - Hanøy 54,3 km - Medium vanskelighetsgrad
Lett kuppert terreng. Ønsker du en fjelltur kan vi anbefale turen opp til Møysalen fra Hennes. Ruta går over Sortlandsbrua, sørover Rv 85 på Norges største øy, Hinnøya. Ved Esso (8 km) tar du av på «gammelveien» gjennom Sigerfjord. Her fins galleri og langgrunn badestrand, men ingen butikk. I bunnen av fjorden, etter en smule stigning, tar du av mot Kaljord på Rv 822. Etter Brokløystunnelen (kort og enkel) og Djupfjordbrua kommer du til Blokken, med rutas første butikk.
På Hennes kan du igjen bunkre, eller overnatte – og eventuelt legge planer for en guidet tur opp på Vesterålens høgste fjell – Møysalen (1264 moh.). Vel verdt – om du har utstyr for en litt avansert fjelltur.
Fra Kaljord går det båtruter tre ganger daglig til Hanøy i Raftsundet og Stokmarknes. Etter Hanøy kommer du inn på E10, hvor du tar til venstre for å krysse Raftsundet og sykle sør langs Fv 868 via Digermulen til Holandshamn. Herfra går det båt til Svolvær på fredager og søndager.
E10 mot Fiskebøl har tre tunneler; den 1910 m lange Myrlandstunnelen er enkel, likeså den neste – Falkfjordtunnelen på 500 m. Den undersjøiske Sløverfjordtunnelen (3340 m) kan by på utfordringer. Den er bratt, men lys og oversiktlig, med et godt avtrekkssystem. Har du tung ballast vil vi uansett fraråde deg å ta denne tunnellen med mindre du er veldig sterk i beina!
Fra Fiskebøl går ferge (25 min) til Melbu. Skal du til Svolvær, bør du velge den rolige Fv 888 framfor den mer trafikkerte E10. Sykkelguiden for Lofoten anbefales.
Sortland - Bø (Hovden) 65,6 km - Medium/Krevende
Bø har et fantastisk dramatisk fjellskue, og panoramisk utsikt over storhavet. Flere små lokalsamfunn med flotte sandstrender. Bøtunnelen (1612m) er belyst, men her må man ha lys på sykkelen og det anbefales på det sterkeste og bruke refleksvest! Ved utløpet av tunnelen fins T-info og rasteplass med toalett. Etter nedfarten til Ryggedalen er resten av veiene i Bø lite kuperte. Stigningen opp til Bø-tunnellen gjør at vi setter medium/krevende på turen.
Ta til høyre i T-krysset på Rise. Like etter Eidet (butikk) kommer du til havet. Sandvikstranda, før den 600 m lange oppstigninga (høgste punkt 60 moh) mot Nykvåg. I Nykvåg kan du ikke unngå tusener av krykkjer som hekker i fjellet rett over bebyggelsen. Ved veis ende i Hovden bør du besøke den gamle moloen og den kunstneriske installasjonen Ræk III, og ikke minst de tre flotte strendene. Det fins knapt bedre utsiktspunkt for midnattssola! På bakken ovenfor den sørvendte stranda kan du slå opp teltet.
Kommunesentret Straume har butikk, kafé, galleri – og et fugletårn ved Saltvatnet. Rorbugrenda i Straumsjøen er et overnattings- og spisested i gammelt rorbumiljø. Ta også en svipp ned til Søberg og Skårvågen, små lokalsamfunn med flotte og lune sandstrender.
Mannen fra havet (Skulpturlandskap Nordland) og Bø Bygdemuseum på Vinje er «obligatoriske» besøk. Vinje/Steine er største tettstedet i kommunen og har et godt tilbud på vått og tørt – og tak over hodet.
Returen kan gjøres via mange veier. Vi anbefaler den om Guvåg (Fv 911- fra Veanova, via Rv 820 og Fv 913), hvor Vesterålen Turlag har gjeste-hytte.
Sortland - Stø 56 km - Medium/Krevende
Noe stigning over Frøskelandsfjellet som gjør at vi setter grad til medium/krevende - ellers mindre kuppert terreng. På denne turen er det et 'must' å dra utover til Nyksund. En drøy kilometer etter Myre tar du til venstre på Fv 938, og da gjenstår 12 spennende kilometer til Nyksund – hvorav ni på grusvei av variabel kvalitet. Nyksund har både galleri og museum. Det er godt om tilbud med bespisning og overnatting her. Om transport av sykkel kan ordnes, anbefales en vandretur i Dronningruta til Stø – enten langs fjæra eller via merket turløype over fjellet. Eller sett av en halv dag for å ta hele rundturen, med start enten i Nyksund eller Stø.
På returen tar du til venstre på Fv 935. Herfra er det 14 asfalterte kilometer til Stø. Den gamle veien fra 1930-tallet over Strengelvågstraumen inngår i samlinga til Norsk Vegmuseum. Stø ble det nye og livskraftige fiskeværet her på nordspissen av Langøya. Fortsatt er fiske og tilvirkning grunnpilaren på stedet. Men andre aktører har i nyere tid kommet til, med tilbud om hvvalsafari, sel- og fuglesafari, fisketurer pluss utleie av båter og fiskeutstyr. Stø er i likhet med Nyksund populære utkikkspunkt for midnattssola.
Tilbake på Myre har du to veivalg for returen til Frøskeland/Sortland/Bø. Det mest logiske for en syklist vil være å ta den 23 km lange ruta på Rv 821. Men den mest spenstige ruta vil være å ta sykkelen på hurtigbåten fra Myre til Skjellfjorden. Med alle stoppene underveis tar turen snaue halvannen time. «Tinden» går turen to ganger daglig. Og samfunnene du møter fra båtdekket finner du ikke mange andre steder i dag. Fra Skjellfjorden er det 11 km til Frøskeland.
Langøya rundt, 'lilleturen' - 74 km - Krevende
Dette er en populær tur for Vesterålen sykkelklubb, men også en meget fin tur for sykkelturister. Bor man på Sortland og ønsker en litt krevende dagsetappe er dette ruta for deg. Med utgangspunkt i sørgående rute starter du på Sortland og sykler mot Stokmarknes. Ved Skagen tar du av på Fylkesvei 885 rundt Eidsfjorden. Ved Frøskeland tar du til høyre mot Sortland. Du kan også velge å ta til høyre allerede ved Holmstad, da vil du få en liten stigning over Holmstaddalen,- men turen kortes litt ned og du unngår den lett trafikkerte riksvei 820 med 80-sone.
Mellom Sortland og Holmstad som er ca 5 mil, er det ikke butikk - så du må ha med mat og drikke for etappen mellom. Det er flere fine rasteplasser og utsiktspunkt på turen.
NASJONAL RUTE 1. Melbu - Andenes 143,3 km - Medium/krevende
Nasjonal sykkel rute nr 1,følger Norskekysten fra Svinesund til Nordkapp. Den er den del av EuroVelo 1 - The Atlantic Coast route som går fra Sagres i Portugal til Nordkapp. Total lengde på ruten er 8 186 km og er beregnet til å ta om lag 100 dager. I Vesterålen går ruten fra Melbu til Andenes i fantastisk natur. Yttersida av Hadseløya mellom Melbu og Stokmarknes er smal, kronglete, lettkuppert og NYDELIG. Utsikt ut mot storhavet, mot Lofoten og Bø i Vesterålen. Vi vil anbefale en stopp og et bad (om du hærer) på Taen, Galleri Uver og Keramikk Kafé Blå.
På Andøy går nasjonal turistveg på yttersida. Her finner du bl.a Bukkekjerka i Børrvågen som er ei «naturkirke», hvor det én gang i året holdes friluftsgudstjeneste som trekker folk fra hele distriktet.
På veien til Nordmela er det flere små og flotte sandstrender. I dette området slår syklister ofte opp sine telt. På Nordmela er det butikk – og et lite privat museum.
Den særegne fiskerlandsbyen Bleik er neste avstigning. Stopper du ikke her, går du glipp av mye: byggestil, 2,5 km strand, fugle- og selsafari, fisketur – eller kanskje et besøk på den spesielle Bleiksøya – hekkeplass for tusenvis av sjøfugl. Landsbyen har overnattingstilbud både i hytter og på campingplass.
Fra Andenes finner du ferge til Senja som går to ganger daglig i sommersesongen (mai–august).
Sykler du distansen i ett uten overnatting, tilsvarer det en krevende gradering av ruten. Utover det, er dette lettkuppert, noen bruer som krever litt muskler i beina - deles turen opp i vanlige dagsetapper vil vi gradere den til lett/medium.