Øyriket Vesterålen på to hjul

Å oppleve Vesterålen fra sykkelsetet er å oppleve den fantastiske nordnorske kystkulturen på nært hold. Mens du legger kilometerne bak deg, vil du se spektakulære fjorder, grønne heier, dramatiske fjelltopper, kritthvite sandstrender og et yrende kulturliv.

Sykkel

Å sykle i Vesterålen er som å sykle Norge i miniatyr, variasjonene i landskapet er store over korte distanser. Fra gammelt av levde folk i Vesterålen av fiske og jordbruk. De bosatte seg nær sjøen, noe som første til at veien i dag også ligger nær havet. Rutene er lett syklet med lite kupert terreng og har flere traséer på svært lite trafikkerte områder. Med andre ord; Vesterålen er godt egnet for lengre turer på sykkel med vogn og litt bagasje.

Sykkelutleie

Corner Sport på Stokmarknes leier ut sykler og sykkelutstyr for hele familien og gjør det mulig for deg å velge ut passende dagsetapper slik at du får sett mest mulig av regionen i ditt eget tempo. De frakter og bringer syklene dit du ønsker det, så vil du starte på Andenes i nord og sykle langs nasjonal turistveg sørover, eller begynne blant trolske fjell i eventyrkommunen Bø, så er det også mulig.

Sykkelpakker

Bergodal skreddersyr sykkelturer for familien, vennegjengen og de som vil sykle ekstra langt. Sykkelturene byr på fantastiske opplevelser med lokale mattradisjoner, vakker natur og veier med liten biltrafikk i øyriket.

Ønsker du en komplett pakke basert på sykling tilbyr Ringstad Resort flotte pakketurer tilpasset dine behov og ønsker. Kanskje du vil kombinere sykkelferie med vandring? Eller avslutte en dag på sykkelsetet med fisketur og ørnesafari?

Les om sykkelruter og turforslag her

Veistandard


De lengste sykkelveiene er tilknyttet tettstedene, så på de fleste rutene i guiden ferdes du på bilvei, men det er allikevel gode mulighet for å sykle utenfor allfarvei. En tommelfingerregel er at det er minst trafikk på veien langs vestkysten.

Det er lys i alle tunellene i Vesterålen. Likevel anbefaler vi refleksvest og lykt på sykkel/hjelm. Med unntak for den vel tre kilometer lange undersjøiske Sløverfjordtunnellen, har de øvrige tunellene lite eller ingen stigning og er godt mulig å sykle igjennom.

På ditt sykkeleventyr i Vesterålen kan du stoppe underveis for en piknik i fjæra eller stikke innom nærmeste kafé eller restaurant for en smak av Vesterålen. Enten du har med deg telt, har behov for en hytte, sjøhus, rorbu eller et hotellrom vil du finne et passende alternativ.


God tur og velkommen på sykkel i Vesterålen!
Alf Oxem
Lunsjpause i Ryggedalen
Arctic Race of Norway 2013
Trym Ivar Bergsmo