L

Har du spørsmål?

send mail til 
turistinfo@vestreg.no,
eller ring tlf 
+47 76 11 14 80

w

Andøya rundt på sykkel

Andøya er Norges tiende største øy, og det finnes vei rundt hele øya. For de som vil sykle er dette en fin strekning. Den totale lengden er på litt over 100 km. Langs veien er det mangt å se på, og noen steder kan være verdt et stopp. Hvalsafari Andenes har sykkelutleie.

På hjul rundt Andøya
11.05.201815:11 Lisa Sollie

Hva med en pause på en av Norges lengste sandstrender, Bleikstranda? Den hvite sandstranda ligger på Bleik og strekker seg over to kilometer. Her kan du spise matpakka di mens du nyter utsikten mot storhavet, eller du kan kjøle deg ned med et bad – men husk at det er kaldt i havet. Du kan også bli med på båttur ut til Bleiksøya og se på fugleartene som holder til her i sommermånedene. Fuglefjellet Bleiksøya er spesielt kjent for den store lundekolonien.

Sving gjerne innom tettstedet Bleik, på yttersiden av Andøya, hvor du enda kan se klyngebebyggelsen etter det gamle fiskeværet. Det har enda sin sjarm.

Andøya har mange idylliske vann og elver som kan fiskes i dersom fiske er en av dine interesser. Ta med deg fiskestanga og prøv lykken.

Andøya er også kjent for sine mange myrer og har Nord-Europas største myrområde. Her finnes også de berømte moltene.

Sykler du helt ut til Andenes har du mulighet til å bli med ut på hvalsafari. Det er to aktører som tilbyr hvalsafari – Sea Safari Andenes og Hvalsafari Andenes. Begge to har daglige turer, men det er værforbeholdt. Hvalsafari Andenes betjener også Hvalsenteret museum som tilbyr en kombinasjon av forskning, læring og turisme.

Har du interesse for nordlys, eller har du lyst til å lære (mer) om det? Sving av til Romskipet Aurora på Andenes å bli med på en reise i verdensrommet. Dette er et visningssenter som er veldig lærerikt for både store og små. Dersom du er her i slutten av august eller i september kan du ha mulighet for å se nordlyset selv på himmelen etter mørkets frembrudd.

Nasjonal Turistveg på Andøya ligger langs den åpne, nakne yttersiden av øya. Turistvegen går fra Åkneskrysset i sør til Andenes Fergeleie i nord og strekker seg totalt over 51 km. Like nord for Bleik ligger Kleivodden. Dette er et populært stopp- og utsiktspunkt med skulpturelle mattslipte steiner av lokal granitt, som speiler lys og himmel og som kan brukes til sitteplasser. Hva med å legge inn et stopp her for å nyte et mektig syn av en utsikt?

Mellom Nøss og Nordmela finner du naturens egen prekestol og alter – nemlig Bukkekjerka.

Har du lyst på en pause fra sykkelsetet og komme deg litt opp i høyden, kan du bestige Måtind. Stien opp til Måtind starter på Kyststien mellom Stave og Bleik, og er kanskje Andøyas mest populære og besøkte fjell. Underveis på turen rundt Andøya vil det finnes flere muligheter for lette fjellturer.

Hvalsafari Andenes har sykkelutleie. Her kan du leie både sykler og utstyr sentralt på Andenes. Ta kontakt for å avtale leie.

Når du kommer til Dverberg anbefales et stopp hos Alveland. Her kan du finne hjemmelagde kvalitetssåper med kun naturlige ingredienser. Eller du kan nyte en deilig kanelsnurr før du tar turen videre. Ønsker du et lengre stopp er det også mulighet for overnatting her.

God tur!

Benjamin Antonsen
Øyvind Wold