Topp 5 hikers' paradise - Sortland

Sortland Kommune har flere merkede turløyper som bringer deg tett på den ville og vakre naturen i Vesterålen. Her finner du sommer- og vinterruter i alle vanskelighetsgrader. Uavhengig av om ønsker en kort lett løype som egner seg for barn eller utfordrende partier for en erfaren fjellrev, vil du garantert finne noe som passer for deg. Landskapet i kommunen er også svært variert. Her kan du vandre langs kystens trange fjorder, i frodige daler eller over isbreer og alpine fjell.
I det følgende vil fem av kommunens flotteste turer beskrives nærmere.

Vandreturer

Møysalen 1264 MOH

Møysalen er ikke bare Vesterålens høyeste punkt, men har også blitt kåret til Norges vakreste fjelltur. Toppen deles av Sortland og Lødingen, men også Hadsel Kommune har sin del av fjellet og nasjonalparken. Her vandrer du i eventyrlig og uberørt natur med høye alpine fjell, isvann og isbreer. Fra toppen har du panoramautsikt over Vesterålen, Lofoten, Ofoten, Nord-Salten, Sør-Troms og Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise. Dette er definitivt en tøff tur, både som følge av turens lengde og bratte partier. Du bør derfor være i ganske god form og komfortabel i høyden. Om du ikke er lokalkjent, anbefales det å ha med egen guide. Det er flere alternative ruter til toppen, men det er vanligst å starte fra Lonkanfjorden.

Varighet: ca. 10 timer
Lengde: 16 km t/r
Vanskelighetsgrad: Svært Krevende

Urtinden 490 MOH

Dette er en av kommunens mest besøkte trimturmål, og det med god grunn. Det er god sti med jevn stigning hele veien, og fra toppen ser du ned mot idylliske Sørfjorden, sørspissen av Andøya og Sortlandssundet. Turen starter på parkeringsplassen på Lilandshøgda, hvor du følger skogsveien omtrent 1 km før du går inn på stien som er skiltet videre til Urtinden. Hvis du ønsker å gå en lengre tur, kan du fortsette opp til Durmålstuva (711moh). Det er også fin sti ned mot Storhaugen, Lilandsvatnet og opp på Svellingen hvis du føler for en rundtur.

Varighet: 2 - 2.5 timer
Lengde: 6.60 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels

Kollen 304 MOH

Ønsker du en kort og lett tilgjengelig tur med nydelig utsikt, så er Kollen fjellet å bestige. Stien starter før vannet på venstre siden i Kjerringnesdalen når du kommer kjørende fra Sortland. Herfra følger du en kjerrevei nesten hele veien til toppen hvor du får utsikt over hele Sortlandssundet, sørspissen av Andøya og sørover mot Hadsel. Dersom du ønsker en lengre tur, er det en merket og tydelig sti videre til Blåheia (766 moh). Her går man langs ryggen av fjellet, noe som gir fantastisk utsikt hele veien til toppen.

Varighet: 1 time
Lengde: 4.4 km t/r
Vanskelighetsgrad: Lett

Steiraheia 443 MOH

Dette er en fin og godt merka trimtur nær Sortland sentrum, som er hyppig besteget av byens innbyggere. Turen starter ved parkeringsplassen ved Skibua, hvor du finner flere alternative stier. Det vil ta ca. 1 time opp til hytta, Kvila, som ligger på toppen. Turen egner seg både for barnefamilier og de som er på jakt etter vakker utsikt uten å måtte dra så langt fra byen. 

Varighet: 1.5 - 2 timer
Lengde: 4.8 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels

Mikkeltinden 594 MOH

Mikkeltind er et utmerket turmål som starter ved Sildpollen ungdomshus. Herfra følger du merket sti bakover haugene og videre til ryggen som fører til topps. Herfra får du majestetisk utsikt over Eidsfjorden og det ikoniske fjellet Ræka. Turen er kategorisert som krevende fordi stien enkelte steder er noe bratt.

Varighet: 2.5-3 timer
Lengde: 6.00 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende

Sebastien Goujaud
Møysalen
Kjetil Paulsen
Mikkeltind

Relaterte artikler