Topp 5 hikers' paradise - Sortland

Her får du fem av de flotteste fjellturene i Sortland beskrevet. Ønsker du enkle løyper som egner seg for barn eller utfordringer for erfarne fjellfolk? Da vil du garantert finne noe som passer for deg.

Vandreturer

Topp 5 fjellturer i Sortland

Landskapet i kommunen er svært variert. Du kan vandre langs kystens trange fjorder, i frodige daler eller over isbreer og alpine fjell. Du finner mange merkede turløyper som bringer deg tett på den ville og vakre naturen i Vesterålen.

Møysalen 1264 moh

Møysalen er ikke bare Vesterålens høyeste punkt, men har også blitt kåret til Norges vakreste fjelltur. Toppen deles av Sortland og Lødingen, men også Hadsel Kommune har sin del av fjellet og nasjonalparken.

Her vandrer du i eventyrlig og uberørt natur med høye alpine fjell, isvann og isbreer. Fra toppen har du panoramautsikt over Vesterålen, Lofoten, Ofoten, Nord-Salten, Sør-Troms og Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise.

Dette er definitivt en tøff og svært krevende tur, både som følge av turens lengde og bratte partier. Du bør derfor være i god form og komfortabel i høyden. Om du ikke er lokalkjent, anbefales det å ha med egen guide. Det er flere alternative ruter til toppen, men det er vanligst å starte fra Lonkanfjorden.

 • Ca varighet: ca. 10 timer
 • Lengde: 16 km t/r
 • Vanskelighetsgrad: Svært Krevende

Startpunkt for Møysalen fra Google Maps.

Urtinden 490 moh

Dette er en av kommunens mest besøkte trimturmål, og det med god grunn. Det er god sti med jevn stigning hele veien, og fra toppen ser du ned mot idylliske Sørfjorden, sørspissen av Andøya og Sortlandssundet. Turen starter på parkeringsplassen på Lilandshøgda, hvor du følger skogsveien omtrent 1 km før du går inn på stien som er skiltet videre til Urtinden. Hvis du ønsker å gå en lengre tur, kan du fortsette opp til Durmålstuva (711moh). Det er også fin sti ned mot Storhaugen, Lilandsvatnet og opp på Svellingen hvis du føler for en rundtur.

 • Ca varighet: 2 - 2.5 timer
 • Lengde: 6.60 km t/r
 • Vanskelighetsgrad: Middels

Startpunkt for Urtinden fra Google Maps.

Mikkeltinden 594 moh

Mikkeltind er et utmerket turmål som starter ved Sildpollen ungdomshus. Herfra følger du merket sti bakover haugene og videre til ryggen som fører til topps. Herfra får du majestetisk utsikt over Eidsfjorden og det ikoniske fjellet Ræka. Turen er kategorisert som krevende fordi stien enkelte steder er noe bratt.

Ca varighet: 2.5-3 timer
Lengde: 6.00 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende
Alle kommuner i Vesterålen har et stor antall flotte turløyper både i fjellet og langs fjorden.

Startpunkt for Mikkeltinden i Google Maps.

Kollen 304 moh

Ønsker du en kort og lett tilgjengelig tur med nydelig utsikt, så er Kollen fjellet å bestige. Stien starter før vannet på venstre siden i Kjerringnesdalen når du kommer kjørende fra Sortland. Herfra følger du en kjerrevei nesten hele veien til toppen hvor du får utsikt over hele Sortlandssundet, sørspissen av Andøya og sørover mot Hadsel. Dersom du ønsker en lengre tur, er det en merket og tydelig sti videre til Blåheia (766 moh). Her går man langs ryggen av fjellet, noe som gir fantastisk utsikt hele veien til toppen.

 • Ca varighet: 1 time
 • Lengde: 4.4 km t/r
 • Vanskelighetsgrad: Lett

Startpunkt for kollen fra Google Maps.

Steiraheia 443 moh

Dette er en fin og godt merka trimtur nær Sortland sentrum, som er hyppig besteget av byens innbyggere. Turen starter ved parkeringsplassen ved Skibua, hvor du finner flere alternative stier. Det vil ta ca. 1 time opp til hytta, Kvila, som ligger på toppen. Turen egner seg både for barnefamilier og de som er på jakt etter vakker utsikt uten å måtte dra så langt fra byen. 

 • Ca varighet: 1.5 - 2 timer
 • Lengde: 4.8 km t/r
 • Vanskelighetsgrad: Middels

Startpunkt for Steiraheia fra Google Maps.

 

Sebastien Goujaud
Møysalen
Turgåere på tur mot i Møysalen.
Kenn Løkkegaard
Urtinden
Utsikt fra Urtinden mot Sortland.
Kjetil Paulsen
Mikkeltiden
Utsikt til Eidsfjord fra Mikkeltinden.
Trym Ivar Bergsmo
Utsikt til toppen av Steiraheia.
Utsikt mot Sortland by og toppen av Steiraheia.

Relaterte artikler