Offpiste eller langrenn?

For et par tiår siden kom et gjeng svensker til Vesterålen for å kjøre bratt nedover på ski – kombinert med å fiske vintertorsk på storhavet. De valgte Øksnes Vestbygd som base.
Den stedlige og lokalkjente ungdommen hadde lenge satt utfor i laussnøen – på de mer eller mindre bratte fjellsidene. Men med svenskene lærte vi et nytt skibegrep, de kom nemlig for å kjøre offpiste.

Ski i Vesterålen
23.06.201410:57 visitvesteralen.no

De ulike fjelltoppene i havgapet på yttersida går sikkert greit nok offpiste – når snøen ligger tjukk og dekker alle steiner. Men svenskene kom så seint på vinteren at sola hadde begynt å tine i sørhellinga. Skadene florerte og redningsskøyta gikk i skytteltrafikk til lege og sjukehus. 

Etter noen år med middelmådig fiskeutbytte og høg frekvens i beinbrudd og medisinsk assistanse, ble det krevd økonomisk garanti for å slippe svenskene til i fjellene. Det var med andre ord ikke bare å komme her og komme her. De som kommer nå, er normalt langt bedre forberedt, utstyrt og trent. Derfor er det få fjellsider som byr på utfordringer ut over gjennomsnittet for dagens skifreaker – det være seg for nybegynnere så vel som ekstremkjørere. Men fortsatt gjelder grunnregelen: snakk med lokalkjente, be om tips og råd – før du tråkker til topps for å sette utfor.

Er du ihuga telemark-, randonee- eller snowboard-kjører vil du se muligheter for nedfart i fjellene hvor du enn snur deg. Men også her: Ta kontakt med kjentmann; på Turistinformasjonen på Sortland og i Andøy er de behjelpelig med telefonnummer til erfarne og lokalkjente skikjørere. For selv om de fleste fjellene i vårt område er oversiktlige og «trygge», kan det en sjelden gang på utsatte steder oppstå skredfare etter perioder med ugunstige vind- og værforhold. 

For snowboardkjørerne er det nok å velge mellom, både fjelltopper og lokale alpinanlegg rundt om i distriktet. I Ånstadblåheia alpinanlegg, noen kilometer utafor Sortland sentrum, arrangeres årlig Blue Hype-konkurranse, med luftige hopp og sprek kjøring. I dette alpinanlegget kan man også leie utstyr.

I Vesterålen finnes en rekke preparerte løyper og anlegg for turgåing og langrenn. De lengste løypene, som også er lyssatt, finner du på Hadseløya, på Åse, på Andøya og i Sortlandsmarka.

Den beste tida for skiaktivitet i Vesterålen er februar til april. Da er dagene igjen blitt så lange at lyset ikke setter noen begrensning. Og temperaturen holder seg normalt under null, slik at snøen er utmerket for laussnøkjøring.

Og, bare for å ha nevnt det: Det er greie parkeringsmuligheter stort sett over alt, i tilfelle du plutselig skulle få øye på ei delikat fjellside å prøve ut …

visitvesteralen.com, click to open in lightbox
Ivar Steiro, click to open in lightbox
Marten Bril, click to open in lightbox

Relaterte artikler