På oppdagelsesferd i Vesterålen

I øyriket Vesterålen venter alltid noe nytt rundt neste sving og over neste elegante bruspenn. Hvite strender, skulpturelle fjelltopper og uendelig havblikk får en til å stoppe opp. Små museer og gallerier feirer fiskerikulturen og kulturarven, mens nye besøkssentere snakker om hypermoderne ting som havbruk og romfart.

Rundtur
19.06.201412:25 visitvesteralen.no

Andøy

Andøy ligger nord i regionen. Langs den nye nasjonale turistvegen på vestsida av Andøya finner du gallerier, den sjarmerende landsbyen Bleik, og Bleikstranda, Nord-Europas lengste sandstrand på hele 2,5 km. Utenfor Bleik ligger Bleiksøya med ørnekoloni og mer enn 80 000 hekkende lundefugl. Kyststien til Måtind anbefales for fjelltur. Kommunesenteret Andenes har en rekke attraksjoner med severdigheter som Andøymuseet, Hvalsenteret , Fyrtårnet og Romskipet Aurora. Fra Andenes kan du bli med på hvalsafari enten i RIB eller med større båt. Her går det også sommerferge over til Gryllefjord i Senja. 

Bø kommune er kjent som eventyrkommunen. Bø museum ved Vinjesjøen handler om sagn, eventyr og muntlig fortelling. Her kan man oppleve trolske eventyrstier og fasinerende lokalhistorie. Ikke så langt fra museet står Skulpturlandskap Nordland, statuen «Mannen fra Havet» midt i havgapet. Hver sommer arrangeres det også flere festivaler og markedsdager, blant annet kulturfestivalen Reginedagan, oppkalt etter den lokale forfatteren Regine Normann. Bø har flotte sykkelruter og fantastiske padleområder. Ønsker man å oppleve ekte sommeridyll er områdene rundt Nykvåg og Hovden flotte. Her finner man vandrestier, hvite sandstrender og et yrende fugleliv. 

Hadsel

I Hadsel kommune finner man Hurtigrutens fødested Stokmarknes. Her ligger den gamle MS Finnmarken på land som en del av utstillingen til det offisielle Hurtigrutemuseet. Kjører man mot tettstedet Melbu på vestsiden av Hadseløya kjører man i et landskap langs bratte fjell og panoramautsikt mot Lofoten. På Melbu ligger Vesterålsmuseet og Fiskeriindustrimuseet hvor det arrangeres konserter i en av sildoljetankene. Hver sommer avholdes den kulturelle festivalen Sommer-Melbu. Med ei relativ lav tregrense er Hadseløya fantastisk fin for både rutinerte vandrere og for de som bare vil ha litt utsikt. For dem som ønsker en lengre fjelltur anbefales guidet tur til Møysalen, kåret som Norges vakreste naturopplevelse. Den majestetiske Trollfjorden, kjent for sin smale munning og bratte fjellvegger finner du lengst sør i Hadsel kommune. 

Sortland

Kunstbyen Sortland, også kjent som Den Blå Byen, kalles så fordi byen sakte men sikkert males blå etter en idè av den lokale kunstneren Bjørn Elvenes. Sortland er handelssenteret i Vesterålen, og i byens omegn finner man en rekke gallerier, nytt kulturhus, museum og fotoutstillinger. I kaiområdet midt i sentrum står Skulpturlandskap Nordland statuen, «Havsøyet». Litt utenfor sentrum i Kvalsaukan, kan man få en smak av samisk kultur og møte det sjarmerende reinsdyret Lillebror. I Blokken ligger besøkssenter for akvakultur som fokuserer på oppdrettsnæring og havbruk. Foretrekker man fjell og fjord finnes det merkede vandreturer med varierende vanskelighetsgrad mange steder i kommunen.

Øksnes 

Fiskerikommunen Øksnes har mye å tilby for både familier, naturelskere og de kulturinteresserte. Det historiske fiskeværet Nyksund har pga sin spesielle arkitektur, avslappende atmosfære og gode restauranttilbud blitt en av hovedattraksjonene i regionen.  Det aktive fiskeværet Stø er også verdt et besøk. Her er det mulig og bli med ut på  havfiske og fugl- og hvalsafari. Mellom de to fiskeværene går vandreruten «Dronningruta». Denne 5-8 timer lange rundturen er å anse som en av de mest pittoreske og varierte turene i regionen da man både går opp i fjellet og følger strandkanten. Lenger vest i kommunen ligger øysamlingen Øksnes Vestbygd. Her går det hurtigbåt daglig. Mange velger å øyhoppe eller ta en rundtur med båten for å virkelig få oppleve øyriket Vesterålen. 

Statens Vegvesen
Marten Bril
Ian Robins