Ta lokalbåten - en idyllisk båttur i Øksnes' skjærgård

Skogsøya og Vestbygda kan bare nås med båt. To ganger daglig tar hurtigbåten og bygderuta en rundtur i øyriket fra Myre og Skjellfjord. Dette er en nydelig tur som anbefales på det sterkeste dersom du ønsker å oppleve noe av vår kystkultur på nært hold. Ta gjerne en stopp innom et av stedene og gå på båten ved en senere avgang.

Lokalbåten i Øksnes vestbygd
09.04.201513:21 Tore Olsen

En rundtur i øyriket Øksnes Vestbygd

Én vei tar tre timer. Men du kan velge å stige av på et av stoppestedene for så å gå ombord igjen når båten kommer på retur. En rundreise i Vestbygda er en reise tilbake i tid, fordi utviklinga i de mange små fiskesamfunnene ikke har vært like rivende som ellers i det landfaste samfunnet. 

Øksnes og Tunstad

Første stopp kan være enten Øksnes eller Tunstad på Skogsøya. Som sentrum i gamle Øksnes kommune hadde øya alle viktige fellesfunksjoner: kirke, skole, sykestue, lege, lensmann og bank. Kirka fra 1600-tallet er fortsatt i bruk. Vi foreslår å gå på land og se innom kirka og prestegården, som nå er leirsted for skoleungdom, men de tar også imot andre gjester. Du kan gå eller sykle den ca. 5 kilometer lange veien mellom Øksnes og Tunstad.

Tinden og Skipnes

Tinden var et såkalt «utrorsvær» for fiskerne fra øysamfunnene lenger inn. Her bodde de på rorbuer under vinterfisket. I dag er de 12 husene fredet og gir et autentisk vitnesbyrd om et levende handelssted så langt tilbake som til middlealderen. Ønsker du å bli over ei natt eller flere i et natureldorado, er Skipnes stedet. Selv om det går båt mellom Tinden og Skipnes, kan du også velge å gå - det tar kun en halv time til fots. Skipnes ble restaurert i 1990-årene. Her finnes autentiske, gamle rorbuer med en liten butikk, restaurant og pub i tillegg til overnatting.

Barkestad, Finnvågan og Austringen

Barkestad på Dyrøya, er et handelssted fra 1800-tallet. Stor fraflytting, selv om det fremdeles er et lite sentrum i Vestbygda. Finnvågan på Nærøya var tidligere kirke- og skolested, nå brukes dette som overnattingsanlegg mot turister. På Austringen finner du i hovedsak ferieboliger.

Tidtabell for Hurtigbåten i Øksnes Vestbygd:

Klikk på bilde til venstre for større visning av rutetabell.

Også tilgjengelig på reisnordland.no

, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
Myre - Øksnes - Vestbygd, 01.05 - 13.06
Klikk for større bilde
Myre - Øksnes - Vestbygd, 01.05 - 13.06 , click to open in lightbox
Myre - Øksnes - Vestbygd 14.06 - 30.09
Klikk for større bilde
Myre - Øksnes - Vestbygd, 14.06 - 30.09, click to open in lightbox
Myre - Øksnes - Vestbygd, Vinter
Myre - Øksnes - Vestbygd, Vinter, click to open in lightbox