Sykling i Øksnes

I Vesterålen er det en sykkelrute som går fra Sortland via Nyksund og ender på Stø i Øksnes. Samtidig kan du velge noen kortere dagstur-varianter når du allerede er her. Noen av våre overnattingssteder har sykkelutleie til besøkende i regionen. Holmvik Brygge som ligger i Nyksund er én Syklist-Velkommen bedrift. På denne siden finner du forslag til sykkelruter i Øksnes.

Sykling
08.04.201515:30 Tore Olsen

Myre - Nyksund tur-retur 27 km - Lett/Middels gradering. Enten du starter fra Myre eller Nyksund  er dette en fin og passe kort dagstur-etappe med lite stigning. Fin utsikt og kan kombineres med en god lunsj enten på Myre eller i Nyksund før returen. Rett etter at du tar av fra Fv 935 og inn på Nyksund-veien Fv 938 er det en stigning på noen hundre meter. Ikke veldig bratt, men nok til gradering Medium vanskelig. Vær obs på at veien ut Nyksund har begrenset sikt pga. svingete vei og ta derfor hensyn.

Du finner noen veldig gode restauranter i Nyksund: Ekspedisjonen og Holmvikstua. På bobilcampingen i Stø finner du en liten restaurant som også er kjent for sin gode, lokalproduserte mat. Butikker og spisesteder har du også på tettstedet Myre.

Nyksund - Stø tur-retur 50 km - Middels gradering. Fin dagsturetappe også her uavhengig av hvor du starter. Lettkupert og nydelig utsikt. Rett etter at du tar av fra Fv 935 og inn på Nyksund-veien Fv 938 er det en stigning på noen hundre meter. Ikke veldig bratt, men nok til gradering Medium vanskelig. Både Nyksund og Stø har mye spennende å se på. Nyskund har gallerier, museum, restauranter og overnatting - samt at dette er et historisk fiskevær som i seg selv er en opplevelse. Stø har én restaurant, Valen; som ligger ute ved Stø Bobilcamp. De har også en håndverksbutikk hvor du kan få kjøpt flotte håndlagede produkter. Stø er et levende fiskevær, herfra går også fugl-, sel og hvalsafari i sommersesongen. Dronningruta går mellom Nyksund og Stø. Hvis du får avtalt transport av sykkel, er én populær mulighet å gå kun ene veien av Dronningruta, og så sykle veien tilbake til startsted.

Sortland - Stø 56 km - Middels/Krevende. Noe stigning over Frøskelandsfjellet som gjør at turen kan graderes til krevende - ellers mindre kupert terreng. På denne turen er det et 'must' å ta en utstikker til  til Nyksund. En drøy kilometer etter Myre tar du til venstre på Fv 938, og da gjenstår 12 spennende kilometer til Nyksund – hvorav ni på grusvei. Nyksund har både galleri og museum. Det er godt om tilbud med bespisning og overnatting her. Om transport av sykkel kan ordnes, anbefales en vandretur i Dronningruta til Stø – enten langs fjæra eller via merket turløype over fjellet. Eller sett av en halv dag for å ta hele rundturen, med start enten i Nyksund eller Stø. 

På returen tar du til venstre på Fv 935. Herfra er det 14 asfalterte kilometer til Stø. Den gamle veien fra 1930-tallet over Strengelvågstraumen inngår i samlingen til Norsk Vegmuseum. Stø ble det nye og livskraftige fiskeværet her på nordspissen av Langøya. Fortsatt er fiske og tilvirkning grunnpilaren på stedet. Men andre aktører har i nyere tid kommet til, med tilbud om hvalsafari, sel- og fuglesafari, fisketurer pluss utleie av båter og fiskeutstyr. Stø er i likhet med Nyksund populære utkikkspunkt for midnattssola. 

Tilbake på Myre har du to veivalg dersom du skal returnere til Frøskeland/Sortland/Bø. Det mest logiske for en syklist vil være å ta den 23 km lange ruta på Rv 821. Men den mest spenstige ruta vil være å ta sykkelen på hurtigbåten fra Myre til Skjellfjorden. Med alle stoppene underveis tar turen snaue halvannen time. Båten går turen to ganger daglig. Og samfunnene du møter fra båtdekket finner du ikke mange andre steder i dag. Fra Skjellfjorden er det 11 km til Frøskeland.

Ragnhild Gundersen_visitvesterale, click to open in lightbox
Øyvind Wold, click to open in lightbox