Opplev Nordlyset

Vesterålen et ideelt sted for å observere nordlyset, enten i kombinasjon med aktiv vandreferie på høsten eller kombinert med vakre vinteropplevelser i snødekte omgivelser. Med sin beliggenhet midt under nordlysovalen er det er ikke uten grunn at Andøya Space Center driver ledene forskning på nordlyset akkurat her.

Nordlys
NATURLIG FARGESPILL

I Vesterålen er det mulig å se nordlys fra september til mars, etter solnedgang. Fenomenet kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt de magnetiske polene – nordlysovalen, for oss på nordre halvkule. Nordlys viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke, fra mørkeblå innom grønn og gul, til rød og oransje. Det er mulig å se nordlyset på en hver klar natt i områder med lite lysforurensning, dvs. lite menneskeskapt lys. Ønsker du å lære mer om nordlyset kan du besøke opplevelsessenteret Romskipet Aurora ved Andøya Space Center og få en mer kunnskapsbasert innføring i det fantastiske fenomenet.

NORDLYSAKTIVITETER

Å se naturens eget lysshow danse på himmelen er en opplevelse i seg selv, men kombiner gjerne jakten på nordlyset med en unik aktivitet. Bli med til de beste områdene å se nordlys påt og nyt bålkosen mens dere venter, eller hold varmen gjennom en eventyrlig vandretur på fjellet. For de fotointeresserte er det i Vesterålen mulig å få en innføring i hvordan du fanger både vinterlys og nordlys med kamera. Når snøen ligger tykt på fjellet passer det bra med trugetur i kveldsmørket mens man jakter på det magiske naturfenomenet.

NORDLYS OG OVERTRO

Ordet «nordlys» eller «nordurljos» er nevnt for første gang i vikingsagaen «Kongespeilet» fra ca. år 1230. I gamle dager var det ikke uvanlig at nordlendingene oppfattet et flammende nordlys over himmelen som et dårlig omen – jo heftigere lys, jo verre. En måte å erte nordlyset på var å vifte med et hvitt klede eller plystre på det. Man skulle heller ikke le av nordlyset, da kunne man bli lam. Andre mente derimot at nordlyset var et godt værmerke, og kalte det for «værlys» eller «vindlys».

FAKTA OM NORDLYSET
  •  Nordlys er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektrisk ladete partikler mot jorda. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære.
  • Nordlyset befinner seg i en høyde på mellom 90 og 180 km over bakken.
  • Polarlys på den nordlige halvkule kalles aurora borealis «morgenrøden i nord» eller nordlys, på den sørlige halvkule kalles det aurora australis eller sørlys.
  • Fargene gjenspeiler gassene som finnes i atmosfæren. Den gulgrønne fargen kommer fra oksygenet. Det røde stammer for det meste fra oksygen, med innslag av nitrogen. Det fiolette kommer fra nitrogenet, og det samme gjelder det meste av de blå fargene.
Øystein Lunde Ingvaldsen
Øystein Lunde Ingvaldsen
Marten Bril