L

Har du spørsmål?

send mail til 
turistinfo@vestreg.no,
eller ring tlf 
+47 76 11 14 80

w

Nordlyset i Vesterålen

Nordlyset - Himmelens naturlige fyrverkeri. Historien om nordlyset baserer seg på både myter og fakta. Vesterålen ligger rett under nordlysovalen, og med den beliggenheten er det et ideelt sted for å observere naturfenomenet.

Nordlyset
13.12.201712:35 Lisa Sollie

I Vesterålen er det mulig å se nordlys etter solnedgang fra slutten av august til mars. Fra slutten av desember til slutten av mars er det ekstra lange mørkeperioder som gir lange dager for nordlysobservasjon. Fenomenet kan observeres på himmelen i et belte rundt de magnetiske polene – nordlysovalen. Nordlys viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke, fra mørkeblå innom grønn og gul, til rød og oransje. Fargene dannes av gassene i lufta og kommer av de ulike høydene. Noen ganger ser du parallelle nordlysbuer, andre ganger ser du nordlyset i spiralformer – store og små, mens andre ganger vises nordlyset nesten som bare en sky. Variasjonene er magiske.

Å observere nordlyset kan ofte innebære at du må ha en god dose tålmodighet. Det kan være lurt å sette av noen dager i nordlysområdet da nordlyset er styrt av naturen og værforholdene bestemmer når det kommer til syne. Men når du venter på noe godt… Himmelens eget skuespill er det verdt å vente på! Nord-Norge er i tillegg en av de beste stedene i Europa for å observere dette naturfenomenet. Det er mulig å se nordlyset på en klar kveld- og nattehimmel, og du ser det best fra fjell eller bakketopp, eller langt borte fra menneskeskapt lys og kvelder med lite månelys. Men nordlyset varer bare mellom 10-15 minutter hver gang. Nordlyset er bevegelig – flyktig. Det er også uberegnelig og skiftende.

Store deler av verden forsøker å finne mer ut av dette naturfenomenet. En sort himmel blir plutselig full av dansende lys. Hva skjer i verdensrommet når dette magiske lyset kommer til syne. Mange lar seg inspirere av nordlyset. Kunstnere, forfattere og musikere bruker det i deres verk.

Nordlysets mange navn

  • Aurora Borealis er det latinske navnet for nordlys og betyr «Den nordlige morgenrøden». Navnet brukes som regel utenfor Norden.
  • Mange mente at nordlyset var et godt værmerke, og kalte det for «værlys» eller «vindlys».
  • Nordlyset ble kalt «de lystige dansere» - eller bare polka – som i dansen.
  • Vikingene døpte nordlyset for «nordurljos» for over 1000 år siden. Bakgrunnen for navnet var at lyset kom til syne nord på himmelen.

Myter og overtro

I gamle dager var det ikke uvanlig at nordlendingene oppfattet et flammende nordlys over himmelen som et dårlig omen – jo heftigere lys, jo verre. En måte å erte nordlyset på var å vifte med et hvitt klede eller plystre på det. Da bevegde det seg enda kraftigere og kunne komme og ta deg. Man skulle heller ikke le av nordlyset, da kunne man bli lam. Nordlyset var en bro mellom himmelen og jorda trodde mange, og på den måten kunne man få kontakt med de døde. Andre trodde at noe grusomt var i ferd med å skje, som ulykker, sykdom eller krig. De fleste var redde for nordlyset og barn ble jaget i skjul i fare for at lyset kunne kappe hodet av dem. Det skulle være ekstra farlig for kvinner også, fordi nordlyset kunne komme og rive håret av dem. For samene var nordlyset som en Gud, som fungerte som en konfliktløser.

Med så mye forskning på nordlyset, vet vi i dag at det ikke er farlig. Tvert imot, det er et magisk himmellys som viser seg som et fantastisk skue på nattehimmelen.

Fakta om nordlyset

  •  Nordlys er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektrisk ladete partikler mot jorda. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære.
  • Fargene gjenspeiler gassene som finnes i atmosfæren. Den gulgrønne fargen kommer fra oksygenet. Det røde stammer for det meste fra oksygen, med innslag av nitrogen. Det fiolette kommer fra nitrogenet, og det samme gjelder det meste av de blå fargene
  • Nordlyset befinner seg i en høyde på mellom 90 og 180 km over bakken

Øystein Lunde Ingvaldsen
Marten Bril
Øysten Lunde Ingvaldsen
Øystein Lunde Ingvaldsen