Lær om midnattssolen

Solen skinner 24 timer i døgnet om sommeren her i Vesterålen. Har vi nordlys om sommeren? Ja det har vi, men vi kan ikke se det så lenge sola skinner! Midnattssol betyr at sola er over horisonten ved midnatt. Og resten av natta. Og hele dagen. Vi snakker om uker og måneder med livgivende, varmende og herlig lys. Gjestene i det høye nord har fått det forklart, men tror det ikke før de får se det.

Hvorfor har vi midnattssol?

Du har sikkert sett at globuser står litt på skrå. Det er fordi jorda selv står litt på skrå, det vi kaller jordas helning. Når så den nordlige halvkula vender mot sola og vi har sommer, kommer lyset fra dagsida av planeten over på nattsida helt her oppe på toppen av planeten, enkelt forklart. 

Hvordan ser midnattssola ut?

Vi er spesielle her oppe i nord, men vi har ikke to soler. Det er den samme sola. Fargene i sola varierer jo lenger utpå kvelden man kommer, avhengig av hvor den står på himmelen og i hvilken fase (tid på sommeren) den er i. Når sola titter fram mellom fjelltoppene og bare hever seg så vidt over horisonten, kommer oftere de rødere tonene man ofte finner på postkortene. Prøv å se midnattssola hver kveld når du reiser nordover, det er en unik opplevelse hver gang.

Hvordan skal du se midnattssola?

Noen gjester i det høye nord fryder seg over gylne solnetter, mens andre opplever mistrøstig tåke og silregn med sommervottene på. Med litt god beregning skulle du likevel ha gode muligheter.

  • Kom til rett tid. 
  • Snakk med lokalbefolkningen om hvor det er best utsikt. I fjellrike kyststrøk kan det fort stå et fjell i veien. 
  • Beregn god tid, er været dårlig i dag, er det kanskje godt i overmorgen. 
  • Vær ute hver kveld. En vet aldri når skylaget åpner seg og sola trenger igjennom.
Får du sove?

Lokalbefolkningen sover godt, siden vi har en lang tilvenning til lyset utover våren. Vi sover riktignok mindre, fordi vi blir energiske, glade og livlige av lyset, og dermed trenger kroppen mindre søvn. Tilreisende kan oppleve søvnproblemer de første dagene. Fine hoteller har gjerne tykke, lystette gardiner, mens enkle rorbuer ofte har lett og sommerlig vindusbekledning. Sover du lett, kan du kanskje ta med en av de morsomme sovemaskene man får utdelt på fly, eller gå deg en liten tur i alt lyset. Det oppleves likevel ikke som noe problem, både turister og fastboende er i god form og i godt humør sommerstid.

Les tips til midnattssol opplevelser.

Gal og glad av midnattssola!

Folk i Nord-Norge blir litt smågale av alt lyset, i ordets beste forstand. Plenklipping og kaffeslabberas er helt vanlige sysler ved midnatt, og plutselig bestemmer vi oss for å gå på nærmeste fjelltopp for å se sola derfra. Leggetid for barna er plutselig ikke noen greie. Det sies at fisken biter best om natta, men det er muligens bare en unnskyldning for å være sent oppe. Det finnes et stort antall festivaler i Nord-Norge om sommeren, og alle har program fram til midnatt, det er jo ingen som vil legge seg likevel.

Marten Bril
midnattsol, sol, vesteralen, vesterålen, øyer, nord-norge, norge, kystnorge
Ronny Nilsen
Midnattssol fra Uværshula på Hadseløya.

Relaterte artikler