Smaken av Vesterålen

Vesterålen har ressurser og råvarer som kan danne basis for en lokal og sesongbasert meny med kortreist mat. Flere av distriktets spisesteder har også sett potensialet og tatt i bruk de kortreiste råvarene fra skog og mark, fra fjell og myr, fra elv og hav.

Lokal mat
Restauranter

Rundt øyene i Vesterålen slår bølgene kontinuerlig mot land, dag og natt. Om sommeren skinner midnattssola 24 timer i døgnet, og i vintermånedene flommer vakkert nordlys over himmelen. Utenfor buldrer storhavet. Det er kort vei fra havets spiskammer til restaurantene i Vesterålen som byr på utsøkte matopplevelser av flere typer fisk- og viltretter. Delikat, kortreist mat fra hav og land. Flere av restaurantene i Vesterålen er med i den nordnorske sammenslutningen Arktisk Meny. Det er et kvalitetsstempel. En restaurant har også fått kvalitetsstemplet Norwegian Food-print, kjennetegnet for hjemmelaget mat av norske råvarer, med lokal identitet. Vesterålens ressurser danner basis for en lokal, sesong-basert meny. 

ENKEL MAT UTENDØRS:
  • Dra på fisketur etter småseien, kok den i friskt sjøvann og nyt den sammen med flatbrød og rømme.
  • Finn deg en lun liten vik, fyr opp bålet og kok fiskesuppe av dagens fangst. Tilsett litt blåskjell og blæretang, kråkebollerogn og en god skvett fløte!
  • Plukk multer og blåbær, varm de lett i en kjele over bålet, rist en pakke fløte kraftig og hell over. Topp med ville friske blomster fra fioler eller prestekrage (ja, de er spiselige!)
Bjørn Eide