L

Har du spørsmål?

send mail til 
turistinfo@vestreg.no,
eller ring tlf 
+47 76 11 14 80

w

Dronningruta - en av våre vakreste vandreturer

Dronningruta er en merket turløype på ca 15 km, og er en "rundtur" langs fjæra og over fjellet, mellom Nyksund og Stø i Øksnes kommune i Vesterålen.

Dronningruta
08.04.201515:23 Tore Olsen

Dette er en tur for de som er i god fysisk form og er vant til lett høyde. Enkelte partier kan virke utfordrende høydemessig. Turen beregnes til 5-8 timer. 

Turbeskrivelse
Turen er en rundtur mellom Stø og Nyksund og du kan bestemme startstedet selv. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T'er. Underlaget er fjell, jord, stein og myr. Deler av turen går langs fjæra. Langs stranda er veien delvis myr- og gressunderlag og kan være fuktig. Opp fjellsida er det sti (sauetråkk), oppe på fjellet er det stein og hard jordunderlag. Det er bratt parti fra begge sidene opp på selve fjellet. Her er enkelte partier sikret med tau. Opplevelsene langs turen er mange. Ikke bare en panoramisk utsikt og variasjon i turterreng, men også start/stopp punkt er to spesielle sights.

Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær som har blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har flyttet ut og pusset opp. Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær.

Hvordan kommer man seg til oppmøtestedet?
Du kan komme deg til Nyksund eller Stø med lokal buss fra Sortland, eller kjøre bil. Med bil kjører du fra Sortland RV 820 mot Myre. Ved Frøskeland tar du av på RV 821. I Myre sentrum kjører du mot Stø/Nyksund på FV 935. Det tar litt over 1 time å kjøre til Stø eller Nyksund.

Guide
Du kan leie guide dersom du ønsker dette. Guide tar med grupper på opp til 12 personer. Er dere flere, ta kontakt - de har mulighet til å hente inn flere guider. 

Spesielt utstyr
Du trenger ikke utstyr ut over normalt turutstyr. Godt fottøy er å anbefale da turen går i variert terreng. OBS! Det er ikke tilgang på vann på turen, så ta med rikelig med drikke!

Overnatting
Det er muligheter å leie rom/rorbu/leilighet både i Nyksund og på Stø. Det er også mulighet for å telte eller ha bobil/campingvogn på campingplassen.

Kjetil Paulsen
Kristina Bieda
Alf Oxem