Topp 5 Hikers Paradise - Hadsel

I Hadsel kommune finner du rundt 50 merka turløyper fordelt på kommunens fire øyer – Langøya, Hadseløya, Hinnøya og Austvågøy. Et eldorado av fjellturer, som i Vesterålen forøvrig.

Vandring

Topp 5 fjellturer i Hadsel

De høyeste toppene i Vesterålen finner du på Hinnøya, mens Austvågøy har spisse tinder med utsikt over Trollfjorden. På Hadseløya starter turløypene rett utenfor døren. Utsikten er likevel magisk, med hav og fjellrekker så langt øyet kan se. På Langøya har du spennende og variert terreng. Uansett fjelltopp, ser du utover vakre øyer, fjellrekker og hav. 

Vanskelighetsgraden på turene går langs hele skalaen – fra de enkle til svært krevende. I det følgende vil du få en kort beskrivelse av fem av kommunens flotteste turer.  

Brubrekktinden 559 MOH, Hinnøya

Raftsundet er et 20km langt og smalt sund som skiller Austvågøya i vest fra Hinnøya i øst. Dette er en av de mest spektakulære strekningene langs hurtigruteleia, hvor man er omkranset av høye og spisse tinder. Her har du flere flotte fjellturer, fra de enkle til de mer utfordrende. Brubrekktinden er en middels krevende tur som gir deg utsikt mot de aller villeste vesterålsalpene og innløpet til Trollfjorden. Turen starter i Raften hvor du delvis følger løypen som går mot Raftvatnet.

 • Ca varighet: 2-3 timer t/r
 • Lengde: 6.60 km
 • Vanskelighetsgrad: Middels

Strøna 906 MOH, Austvågøya

Med sin pyramideliknende form og 906 høydemeter over havet, gir Strøna nydelig utsikt over Hadseløya, Vesterålsalpene og Lofoten. Fjellet kan bestiges fra flere steder, men det er vanligst å gå inn frodige Strønstaddalen og innom Litjdalheia. Det er eksponert og bratt enkelte steder, og noen partier krever klyving. Man bør derfor være i rimelig god form og fjellvant for å ta turen.

 • Ca varighet: 5-6 timer t/r
 • Lengde: 11 km
 • Vanskelighetsgrad: Krevende

Hallartinden 530 MOH, Langøya

Til tross for sin beskjedne høyde, byr toppen på god utsikt mot Hadselbrua, Møysalen og flere flotte sund. Turen starter på parkeringsplassen ved Råvoll planteskole, ca. 2 km fra avkjøringa ved Hadselbrua. Fra skoggrensen og opp går du på en godt opptråkket sti med jevn stigning. Herfra er utsikten praktfull hele veien til toppen. 

Varighet: 2-3 timer t/r
Lengde: 5.60 km
Vanskelighetsgrad: Middels

Haugnyken 260 MOH, Hadseløya

På sydsiden av Hadseløya ligger tettstedet Melbu, som er et godt utgangspunkt for skog og fjellturer både sommer og vinter. Hvis man ønsker en lavterskeltur, er Haugnyken obligatorisk. Fra skianlegget i Brekka og opp til toppen, tar det bare en halvtimes tid. Det er god sti hele veien, og man blir belønnet med flott utsikt over Melbu, Møysalen, Lofotveggen og sandstranden Hersandvollen.

 • Ca varighet: 1 time t/r
 • Lengde: 2.20 km
 • Vanskelighetsgrad: Enkel

Finnsæterkollen 439 MOH, Hadseløya

På yttersiden av Hadseløya er naturen dramatisk og rå med spisse tinder, bratte fjellsider og idylliske daler. Her har du mange flotte fjell å bestige. Finnsæterkollen er en av dem. Dette er en middels krevende tur med jevn stigning og få bratte partier. Selv om fjellet er relativt lett å bestige, har du fantastisk utsikt hele veien. Fra toppen ser du både Gaukværøy i Bø, Lofotveggen og storhavet. Turen starter på Jerpvoll, hvor du kan følge stien hele veien til toppen.

Det er også mulig å gå videre mot karakteristiske Tanipa og Lamlitinden hvis man ønsker en lengre tur. Dette er imidlertid svært bratt og luftig, og krever at du er trygg i høyden.

 • Ca varighet: 2-2.5 timer t/r
 • Lengde: 4 km
 • Vanskelighetsgrad: Middels

Uansett hvor du befinner deg i Vesterålen, finner du et stor antall flotte turløyper både i fjellet og langs fjorden.  God tur.

Maja Sande
Bjørn Eide
Strøna
Lisa Sollie
Hallartinden

Relaterte artikler