Klatring i Vesterålen

Lofoten er et kjent eldorado for klatrere, men også i Vesterålen har vi flere perler for klatreinteresserte. Det jobbes med å få på plass en guide til et av klatrefeltene: Trollskåla på Taen på Hadseløya.

Vandring og klatring

Dersom du er på besøk i Vesterålen og ønsker å klatre, ta kontakt med Vesterålen klatreklubb, eventuelt gå inn på facebook-siden deres og spør om råd og turtips. Klatrefeltet Trollskåla, ligger nydelig til med panorama utover storhavet og utsikt mot Bø i Vesterålen. Det er parkering på nedsida av veien og et kort insteg på 5 minutter opp til feltet. Det er topp-taufester. Taen-området har også flere fine buldrefelt på nedsida av veien mot havet.

I tillegg til Hadseløya er det også to fine treningsfelt i Eidsfjorden. Det ene i Straumfjord og det andre ligger på Slåttneset.

Klatrefelt:

Trollskåla - Taen

På yttersida av Hadseløya kan man stoppe på Taen og kikke opp mot fjellet. Litt ovenfor veien ligger klatrefeltet Trollskåla. Her reboltet vi i juli 2011 og har nå 14 ruter med toppfeste - de fleste er boltet, mens noen få gås på naturlig sikring eller topptau. Vi fikk også egen barne-/nybegynnerrute (rute 14) i løpet av sommeren 2011. Taen er et populært utfartssted, så ta gjerne med mat for grilling og bål i fjæra etter klatreøkten. Du finner rute-beskrivelse av Taen på Climb Norway-appen. Foreslåtte graderinger i Trollskåla, fra venstre: Nerveggen venstre side: 1: grad 6- (ny rute) 2: grad 6 (helt til toppen) 3: grad 5 (kort variant opp kaminen til kanten av hylla)  Tverrveggen: 4: grad 5+ (det lille overhenget) 5: grad 7+ (overhengsrisset) 6: grad 8/8+ (ny rute) 7: grad 5- (diederet i hjørnet)  Hovedveggen: 8: grad 8 9: grad 8/8+ (høyre variant i toppen av rute 8) 10: grad 6- 11: grad 6 (ny rute) 12: grad 4+ (naturlig sikret) klippinnanker 13: grad 5+ (naturlig sikret) klippinnanker felles med rute 11 14: grad 3 (naturlig sikret) klippinanker 

Det er også boltet litt i Ryggedalen, på Jeriko (Straumfjord) og Slåttnes. Ta evt. kontakt: vesteralenvertikal@hotmail.com for nærmere informasjon om sted og tilstand på disse områdene. Vil du lenger opp i fjellet er Reka det mest vanlige klatremålet i Vesterålen. Vesterålen Vertikal (klatreklubben i Vesterålen) har også en innevegg i Sortland sentrum.

Reka. © visitvesteralen.com
Astrid Berthinussen
Marten Bril