Skreifiske - fiske-eventyr i Vesterålen

I århundrer har skreien vært den mest verdifulle fiskearten for folk i Nord-Norge og i Vesterålen, og skreifisket fra januar til april det viktigste sesongfisket i Norge. Det er viktig å skille mellom kysttorsk og skrei. For når den arktiske torsken fra Barentshavet legger ut på sin årlige gytevandring til den nordlige kysten av Norge, kalles den skrei – som rett og slett betyr vandre, fra norrønt skrida.

Gyteplasser - Historisk sett har nær halvparten av skreien søkt til områdene rundt Lofoten for å gyte. Men som følge av temperaturstigningen i havet har skreien i seinere år i stadig større omfang stoppet lenger nord. Og det har fiskerne og fiskebrukene i Vesterålen nytt godt av. Havet utafor Andøy, Øksnes og Bø – 400 km nord for polarsirkelen – er blitt skreifiskernes Klondyke og Eldorado!

For profesjonelle fiskere er vintersesongen på havet synonymt med skreifiske. Og med dag-ens avanserte og gode båter og utstyr, er også fritidsfiskerne blitt i stand til å delta i jakten på denne kvalitetsfisken. For det spesielle med dette fisket er at man ikke trenger å dra langt til havs, skreien kan også fanges i fjorder og nært land.

Selv den mest uproffe turistfisker skal ha mye uflaks om en tur på havet ikke gir fangst – enten han får «hyre» på en profesjonell fiskebåt eller han leier en mindre båt med påhengsmotor og ekkolodd. Tilgangen på slike åpne 18 fots utleiebåter har etter hvert blitt veldig bra. I tillegg til å bo på rorbu i tradisjonell stil, kan man tilbereder fiskemåltidene man ikke får på alle restauranter, møljekalas kalles det …

Mølje - For folk langs norskekysten er årets første møljekalas vinterens gastronomiske høydepunkt – festmåltidet som mange har et nesten religiøst forhold til. Mølje er ikke bare tradi-sjonsmat, det er høytid! 

Den tradisjonelle nordnorske måten å tilberede skreien på er enkel: fisk, lever og rogn legges hver for seg i kasseroller med kokende, lettsaltet vann. Dog, fisken tåler minst to spise-skjeer salt per liter vann. Rogn og lever bør koke i noen minutter, mens fisken bare skal trekke – absolutt ikke koke! Serveres med kokte gulrøtter, poteter og flatbrød. Og valgfri drikke. Voilà: skreimølja er klar!

Hav- og fjordfiske Det lette skjærgårds- og fjordfiske med fiske-stang fra små fritidsbåter kjenner de fleste til. Det tunge fisket derimot, som foregår fra båter som tåler å gå utaskjærs, drives gjerne fra lokale fiskeskøyter med erfaren skipper. Havfiske og store dyp krever grove redskaper. For skreifiske til havs anbefales korte, kraftige stenger, sneller med 200 meter snøre, pilker og blylodd som kan veie over 1000 gram. Søkke eller pilk må være så tunge at de raskt går til bunns uten å drive ut fra eller inn under båten. Det brukes gjerne en eller flere opphengere. Ønsker man å fiske med agn, anbefales makrell eller sild. 

timeoutevent.no
Bjørn Eide
bilder.nornet.no