Tips for rundreise i Fem Fiskevær

Turen gjennom Fem Fiskevær er en reise i tid, der du nyte roen og komme i nær kontakt med lokalbefolkningen. Sett av minst 2 dager og la deg begeistre av menneskene, historiene og naturen.

Rundreise

Fem Fiskevær

De fem fiskevær er:

  • Myre, en moderne fiskerihavn med kontinuerlig og breispektra innovasjon.
  • Skipnes, Josefs fiskevær, kystkvinnekultur og naturopplevelser.
  • Tinden, et fredet nordnorsk handelsted med autentisitet fra 1840 – 1880.
  • Stø, fra middelalderlandsby til fiskevær og arena for naturturisme.
  • Nyksund, Transformasjons-fiskeværet: rorvær, fiskevær, spøkelsesby og eksotisk møteplass!
    Historisk sus, fortellerkunst, steder og bygninger med autentisitet møter deg på reisen.

Forslag til program og reiserute

Dag 1

Start dagen på Myre, etter en guidet tur og historiefortelling tar du hurtigbåten til Tinden på ettermiddagen. Besøk det nå fredede handelsstedet og få en guidet tur i butikken, rorbuene og naustet (må forhåndsbestilles). 

Fra Tinden går det en flott vandresti til Skipnes, 45 minutter til 1 time gjennom vakkert kystlandskap. Reiser du med mye bagasje kan du ta båten til Skipnes, for så å vandre til Tinden og tilbake.

På Skipnes sjekker du inn i autentiske rorbuer eller i en topp moderne high-end villa. På den lokale cafeen/restauranten får du middag og frokost.

Dag 2

Starter etter frokost med en omvisning i fiskeværet, besøk skulpturen Anna fra Vinje og hør den dramatiske historien. I grendelagets utstilling får du et innblikk om damene i Skipnes – Levd Liv. Nyt livet på kaia, de tøffeste tar et bad fra flytebrygga. 

Fra Tinden kan du enten ta hurtigbåten tilbale til Myre og reise videre derfra med bil eller sykkel, eller du kan leie båtskyss over til, Nyksund, fiskeværet som gjenoppstod.

Her er det bare å ta for seg av de lokale tilbudene, få en guidet tur som tar deg gjennom historien til fiskeværet og nyt en god middag på en av de lokale restaurantene. Overnatting i Nyksund.

Dag 3

Etter frokost anbefaler vi en guidet tur langs Dronningruta til Stø for de spreke. Det er også mulighet for båttransport videre til Stø. Du kan også sykle eller kjøre bil fra Nyksund til Stø. På Stø får du et innblikk i et lite levende fiskevær hvor sjarkflåten leverer fisk på bruket, og en guidet tur i det historiske Langenesområdet anbefales.

Og kanskje det frister med hvalsafari før turen går tilbake til Myre?

Mulighetene er mange

Sett sammen din egen rute etter hvor mange dager du har til rådighet og hva du vektlegger.

Vakker natur, spennende kultur og lokal og sesongbasert mat venter på deg. Nærheten til havet gir gode muligheter for fiske, båt- og friluftsliv, og for de de dristige; bading i forfriskende omgivelser fra en kritthvit strand. Det er aldri langt mellom inntrykkene i Fem Fiskevær!

Sjekk båtavgangene

Hurtigbåten har få avganger, så vær nøye med å sjekke rutetider og snakk med mannskapet om retur.

C. Ilmoni
Stø
Bebyggelse, båthavn og fjellene på Stø.
Tinden Handelsted
Inne i butikken på Tinden handelssted.
Astrid Berthinussen
Skipnes
Skulpturen Anna på Vinje i Skipnes.
Michel Jürgensen
Øksnes Vestbygd
Innseiling til Tunstad med hurtigbåten.

Relaterte artikler