Tips for rundreise i Fem Fiskevær

Fem Fiskevær er en reise i tid som oppleves best over flere dager.

Rundreise

Fra Myre – en moderne fiskerihavn med kontinuerlig og breispektra innovasjon, via Skipnes - Josefs fiskevær, kystkvinnekultur og naturopplevelser, til Tinden – et fredet nordnorsk handelsted med autentisitet fra 1840 – 1880. Videre går veien til Langenes og Stø - fra middelalderlandsby til fiskevær og arena for naturturisme, og til Nyksund - Transformasjons-fiskeværet: rorvær, fiskevær, spøkelsesby og eksotisk møteplass!
Historisk sus, fortellerkunst, steder og bygninger med autentisitet møter deg på reisen.

Forslag til program og reiserute

Dag 1: Start dagen på Myre, etter en guidet tur og historiefortelling tar du hurtigbåten til Tinden på ettermiddagen. Besøk det nå fredede handelsstedet og få en guidet tur i butikken, rorbuene og naustet (må forhåndsbestilles). 

Fra Tinden går det en flott vandresti til Skipnes, 45 minutter til 1 time gjennom vakkert kystlandskap. Reiser du med mye bagasje kan du ta båten til Skipnes, for så å vandre til Tinden og tilbake.

På Skipnes sjekker du inn i autentiske rorbuer eller i en topp moderne high-end villa. På den lokale cafeen/restauranten får du middag og frokost.

Dag 2: Starter etter frokost med en omvisning i fiskeværet, besøk skulpturen Anna fra Vinje og hør den dramatiske historien. I grendelagets utstilling får du et innblikk om Damene i Skipnes – Levd Liv. Nyt livet på kaia, de tøffeste tar et bad fra flytebrygga. Fra Tinden kan du ta lokal båt videre til Nyksund, fiskeværet som gjenoppstod. Her er det bare å ta for seg av de lokale tilbudene, få en guidet tur som tar deg gjennom historien til fiskeværet og nyt en god middag på en av de lokale restaurantene. Overnatting i Nyksund.

Dag 3: Etter frokost anbefaler vi en guidet tur langs Dronningruta til Stø for de spreke. Det er også mulighet for Båttransport til Stø. På Stø får du et innblikk i et lite levende fiskevær hvor sjarkflåten leverer fisk på bruket, og en guidet tur i det historiske Langenesområdet anbefales, før turen går tilbake til Myre.

Mulighetene er mange. Sett sammen din egen rute etter hvor mange dager du har til rådighet og hva du vektlegger. Vakker natur, spennende kultur og lokal og sesongbasert mat venter på deg. Nærheten til havet gir gode muligheter for fiske, båt- og friluftsliv, og for de de dristige; bading i forfriskende omgivelser fra en kritthvit strand. Det er aldri langt mellom inntrykkene i Fem Fiskevær!

Bjørn Eide
Tinden Handelsted
Astrid Berthinussen
Holmvik Brygge

Relaterte artikler