På sykkel gjennom de fem fiskevær

I ditt eget tempo kan du velge ut passende dagsetapper, du kan stoppe underveis for en piknik i fjæra eller stikke innom nærmeste kafè eller restaurant for en smak av Vesterålen. Enten du har med deg telt, har behov for en hytte, sjøhus, rorbu eller et hotellrom vil du finne et passende alternativ på turen rundt i fem fiskevær.

Sykkel

Rutene er lettsyklet med lite kupert terreng og har flere trasèer på mindre trafikkerte strekninger. Med andre ord; egnet for sykkel med vogn og litt bagasje. Her kommer du tett på lokalbefolkningen, naturen, havet, dyr- og fugleliv.

Med Myre som utgangspunkt for turen i fem fiskevær er det strekningene Myre – Stø og Myre Nyksund som er sykkelvei. Myre har flere handels- og dagligvaretilbud, her kan du fylle sykkelveskene før du tråkker i vei. Besøk til Skipnes og Tinden er et besøk til fiskevær uten veier. Velger du å benytte et av de lokale båttilbudene kan du ta sykkelen med for så å dra fra Skipnes eller Tinden til Nyksund eller Stø for så å fortsette turen. For de som ønsker flere dager med sykling, kan det kombineres med lokal båttransport til nabokommunene Bø eller Andøy. Det er også en offentlig båtrute (hurtigbåt) mellom Myre – Tinden -Skipnes og flere andre små anløpssteder som kan benyttes, rutetabell finner du her

Fra Myre til Nyksund er det 13 kilometer. Følg FV 7668 til du kommer til veikrysset skiltet med Nyksund og over på FV 7672. Første del av turen langs Nyksundveien går i lett kupert terreng over Høydalen, høyeste punkt er på drøye 50 moh. I Høydalsvika er det slutt på asfaltert vei, de siste 7 kilometerne går langs en smal grusvei som slynger seg mellom hav og høye fjell, også her i lettkuppert terreng hvor høyeste punkt er drøye 40 moh. Veien i seg selv er en opplevelse og et yndet fotomotiv. Ved veis ende ligger fiskeværet Nyksund som en skjult perle fordelt mellom Nyksundøya og Ungsmaløya.

Fra Nyksund kan du velge å ta lokal båttransport til Stø, eller via Tinden til Skipnes og så til Myre.

Velger du å sykle fra Myre til Stø, følger du FV 7672 til veis ende, 15 kilometer. Lettsyklet terreng, høyeste punkter på ruta er etter 2,5 og 12,5 km er på rundt 35 moh. På turen har du mulighet til flere små avstikkere, både til Gisløya med et yrende fugleliv og til tettstedene Strengelvåg og Klo. En molo tar deg over Strengelvågfjorden, litt over halvveis kan du velge å følge en liten bit av «gammelvegen» om du vil prøve litt stisykling. Like før du kommer til Stø kan du svinge ned langs en grusvei (Staggarsveien) og sykle i en sløyfe innom den historiske Langenes kirke, den eldste bevarte kirken i Vesterålen. Fra Langenes er det knappe 2 kilometer til du er i Stø og ved veis ende. Her finner du båttransport til Nyksund om du ønsker å dra sjøveien dit. 

Skal du benytte deg av lokal båttransport bør dette bestilles en tid i forveien, det er begrenset plass for sykler og bagasje. Mellom Myre – Tinden – Skipnes og andre små tettsteder er det offentlig hurtigbåt som tar sykler og bagasje på dekk. Se rutetabell.

De 8 sykkelvettreglene:

1. Vær synlig i trafikken (det er flott å sykle i midnattssol, men den kan være lav og blendene for bilister. Bruk gjerne sterke kontraster på klær og utstyr for egen sikkerhet)

2. Gi tydelige tegn

3. Se andre trafikanter i øynene

4. Lytt til trafikken, ikke musikken

5. Vent på grønt (kanskje ikke det du blir mest plaget med på rundturen i fem fiskevær 😊 )

6. Gi fotgjengerne førsterett på fortauet (om du finner noen langs ruta, fortau altså)

7. Bruk lys i mørket

8. Bruk hjelm