Kulinarisk reise i fem fiskevær

En kulinarisk reise i fem fiskevær byr selvfølgelig på mye fisk! Eller fesk som vi sier her nord. Her får du tradisjonsrettene slik de har vært laget i generasjoner, servert etter sesongene – Mølja (fersk torsk med lever og rogn), stekte torsketunger med råkost, boknafisk med bacon, ertestuing og gulrot. Fiskesuppe ut fra dagens fangst eller om du er heldig, hjemmelagde fiskekaker!

Matopplevelser

Kokkene i Fem Fiskevær har bred erfaring og leverer på høyt nivå! Er du glad i god mat og spesielle menyer, anbefaler vi deg å spørre vertskapet om de lokale delikatesser, ut fra sesong. 

De historiske fiske-katedralene er nesten alle byttet ut med mer HMS-vennlige varianter, og du vil i vintermånedene se fisken henge på disse "hjellene" som de heter. Disse blir til tørrfisk og boknafisk. Det kalde klare havet langs kysten gir perfekte levekår for kanskje verdens beste sjømat. Tørrfisken kan du få hele året, mens boknafisken gjerne har sin beste sesong på matbordet fra våren. Det vi nordlendinger før kalte agn, har vi nå tatt inn på middagsbordet. Skjell, kråkebollerogn og tang er bare noen av delikatessene som er med på å løfte måltidet. 

Mange kunstnere henter sin inspirasjon fra den litt småstygge breiflabben, og flere steder henger den tørket hvor det karakteristiske gapet fullt av spisse tenner gliser i mot deg.

Kjøtt er selvsagt også å finne på menyene, som Villsau og Vesterålslam (™), lokalt vilt som ryper, elg og rein er også populært. Lys døgnet rundt på våren og sommeren gir lokale grønnsaker, urter og poteter av ypperste kvalitet ut over sensommeren og høsten. Fra naturen høster vi bær og sopp.

Lokale råvarer og lokal produksjon er viktig for oss i Vesterålen. Kortreist mat er ikke minst bedre med tanke på dyrevelferd så vel som en forsikring om kvalitet og ferskhet. Vårt spiskammer er fylt opp av det skog og mark, fjell og myr, elv og hav kan by på!

Fun fact: I Nord-Norge jobber mange barn helt ned i 6-7 års alderen med tungeskjæring under vinterfisket, en over 100 år gammel tradisjon. Dette er ikke barnearbeid, arbeidsmiljøloven har en forskrift som tillater dette. Tungeskjæring er ofte et første møte med fiskerinæringen og er sterkt med på å styrke rekrutering til fiskeryrket. Det er heller ikke å forakte å tjene opptil 40.000 kroner i vinterferien, og for de ivrigste opptil 100.000 kroner i løpet av en sesong.

Sanna Stokvik Nielsen

Relaterte artikler