Andøymuseet - Museum Nord

Andøymuseet er et lite og trivelig museum på Andenes, lengst nord i Vesterålen. Museet ligger like ved Andenes Fyr og Whalesafari Andenes. Utstillingen har hovedvekt på livet til fangstmannen Hilmar Nøis, som kom fra Andøya.

Museum
27.02.201722:06 Cathrine Wallstad Myhre

Hilmar Nøis hadde 38 overvintringer på Svalbard og er dermed en av dem med flest overvintringer. Utstillingen gir deg et innblikk i hvordan livet kunne arte seg, både utendørs og innendørs, for Hilmar og kona. Museet har også ei fin, lita utstilling om Pomorhandelen i Vesterålen, "Baldusjka på súbakk". De første russiske skutene kom på handelsferd til Finnmark allerede på slutten av 1600-tallet, men pomorhandel i fiskeværene i Vesterålen ble ikke tillatt før i 1839. Etter den russiske revolusjonen i 1917 tok handelen slutt. Pomorhandelen brakte med seg varer som for både vesterålinger og russere var eksotiske, nødvendige og spennende. Museet har også ei utstilling som gir innblikk i den unike geologien på Andøya. Ramsåfeltet framviser de yngste bergartene på land i Norge, og på museet kan du blant annet se ei avstøping av et fossil av en fiskeøgle herfra - en såkalt Ichtyosaurus fra jura-tiden.

Øymuseet er én av de mange, flotte elementene i Skulpturlandskap Nordland. Den tyske kunstneren Raffael Rheinsberg har brukt et garasjebygg og stilt ut gjenstander han har funnet på sine vandringer på Andøya. Dette er gjenstander som andre har kastet, eller som er drevet i land på øya. Rheinsberg blir ofte omtalt som "hverdagens arkeolog".

Bygdetunet i Risøyhamn er et lite friluftsmuseum i Risøyhamn. Museet består av 5 bygninger. 2 av disse er flyttet hit mens de øvrige har sin opprinnelige plassering her. Bygdetunet er svært trivelig og vakkert beliggende ved sjøen. Risøyhamnmartnaden arrangeres hver sommer her.

Ta kontakt med oss for mer informasjon.

Richard Withs gt. 9
8483 Andenes

Telefon: +47 76 11 54 32
E-post: andoymuseet@museumnord.no
Nettside: museumnord.no/andoy

Andøymuseet
, click to open in lightbox
Andøymuseet
, click to open in lightbox
Andøymuseet
, click to open in lightbox
Andøymuseet
, click to open in lightbox
Andøymuseet
, click to open in lightbox
Andøymuseet
, click to open in lightbox