Topp 5 vandreturer i Andøy

Naturen i Andøy kommune er slående vakker. Her har du et hav av turmuligheter og her får du fem av kommunes fineste turer nærmere beskrevet.

Vandreturer

Fjellene i Andøy

Lengst nord i kommunen finner du flotte fjell som er relativt lett å bestige, men likevel gir deg spektakulær utsikt over Norskehavet, taggete fjellsider og kilometervis med hvite sandstrender. Lenger sør i kommunen er terrenget variert med store myrarealer, dalføre, furuskog og høye fjell. Uansett vanskelighetsgrad og årstid, vil du finne en tur som passer for deg. 

Måtinden (408 MOH)

408 høydemeter høres beskjedent ut, men det er få steder i verden som byr på like spektakulær utsikt som Måtinden. Fra toppen ser du rett ned på sylskarpe fjelltopper som bryter gjennom havoverflaten, i tillegg til hvite sandstrender, endeløst hav og idylliske Bleiksøya hvor fuglearter som lundefugl, skarv, havørn, alke, lomvi og teist hekker. Det er tre ulike ruter til toppen. Den mest bevandrede er fra Baugtua, som ligger ved FV976 midt mellom Stave og Bleik. Her er det få parkeringsplasser, så pass på å parkere trygt med hensyn til passerende trafikk. Turen er på 3.8 km hver vei, og egner seg godt for hele familien. Det er også mulig å starte på Stave eller Bleik. Disse rutene er noe mer krevende, men likevel eventyrlig vakre. Hvis du ønsker er lengre tur, så er det fint å gå ruten mellom de to landsbyene hvor du blant annet kommer tettere på Høyvika og Bleikstranda.

 • Varighet: 2-3 timer t/r
 • Lengde: 7.60 km
 • Vanskelighetsgrad: Middels

Rundtur Andhue 288 MOH - Røyken 468 MOH -Ramnan 376 MOH

Andenes er utgangspunkt for flere forholdsvis korte, men likevel fine utflukter. Rundturen innom Andhue, Røyken og Ramnan er virkelig flott og godt merket. Her er du omkranset av variert landskap, fra arktiske fjell til hvite sandstrender. Turen starter ved Bjørndalen, 1km før krysset mot Bleik. Først går du opp til Andhue, hvor du får storslått utsikt over Andenes og Røykens ville og taggete fjellside. Videre følger du en tydelig sti til Røyken. Herfra ser du utover Bleiksstranda, en av Norges lengste og vakreste strender. Til slutt går turen til Ramnan og Alomar-stasjonen, som er observatorium for Andøya rakettskytefelt, før du følger grusveien ned igjen.

 • Varighet: 2-3 timer t/r
 • Lengde: 7.50 km
 • Vanskelighetsgrad: Middels

Gavltinden 662 MOH

Gavltinden ligger lengst sør på Andøya, og er et landemerke i Vesterålen ettersom den dominerer utsikten mot nord for alle som ferdes i Sortlandssundet. Turen er nydelig både til fots på sommeren og med ski på bena om vinteren. Går du tidlig på året kan det være en del snø og skavler på toppen. Ikke gå for nær kanten eller ta noen sjanser! Parker ved kirken i Skjoldehamn, og følg traktorveien et stykke opp i fjellsiden. Etter hvert går den over til en god synlig sti. Fra toppen har du slående utsikt mot Risøyhamn, Sortlandsundet og Alsvåg.

 • Varighet: 2.5-3.5 timer t/r
 • Lengde: 7.20 km
 • Vanskelighetsgrad: Middels 

Møsje 65 MOH

Ønsker du en fin lavterskeltur for hele familien, er Møsje å anbefale. Andenes Utmarksfellesskap har i samarbeid med hytteeierne i området anlagt en plankevei til friluftsområdet. For å nå den flotte hvilebua med tilhørende bålplass som ligger i enden av veien, må du blant annet krysse brua over Møsjebekken og vandre gjennom eventyrlige trollskogen. På veien er det fint å ta en avstikker til fiskebryggen ved Møsjevatnet.

 • Varighet: 1 time t/r
 • Lengde: 2.60 km
 • Vanskelighetsgrad: Lett

Innerheia 772 MOH

Mellom Forfjorden og Buksnesfjorden ligger det en fjellrekke som er flott å bestige. Start ved bilveien ytterst i Buksnesfjorden og gå opp til masten på nordsiden. Deretter følger du merkingen sørover langs fjellryggen. Løypen går litt i skog og kratt, men når du kommer over tregrensen er det åpent terreng helt frem til toppen. Herfra har du fantastisk utsikt mot Sortlandssundet, Andøy og Forfjorden, som er knutepunktet for alle dalene i området.

 • Varighet: 5-6 timer t/r
 • Lengde: 15 km
 • Vanskelighetsgrad: Krevende   
Ståle Jenssen
Maja Sande

Relaterte artikler