L

Har du spørsmål?

send mail til 
turistinfo@vestreg.no,
eller ring tlf 
+47 76 11 14 80

w

Uværshula på Teigan, like ved Taen

Sørøst på Hadseløya, på folkemunne kalt på «yttersia» av Hadseløya, finner man Teigan, et populært utfartsmål for både fastboende og besøkende. Ikke bare på grunn av den fine sandstranden, klatrefjellet og den landlige naturen, men også på grunn av et lite byggverk som er godt skjermet mellom to bergknauser nede i fjæra, kalt «Uværsholla».

Uværshuler
14.03.201812:44 Lisa Sollie

Uværshula på Teigan er en av de mest særegne og populære lokalattraksjonene som gir deg en helt spesiell opplevelse. Akkurat i flomålet, fint plassert oppå en liten rygg, med god utsikt over fjæra og storhavet, finner man Uværshula. Landskapet rundt er naturlig rått, tydelig preget av erosjon fra vind og vær. På alle kanter rundt uværshula er det kampesteiner som reiser seg fra fjæra, svaberg, kanter, klipper, grove rullesteinstrender, ja, skikkelig vill og ubehandlet natur på sitt vakreste.

Men uværshula er ikke lett å få øye på, med mindre du vet hva du skal se etter. På toppen av uværshula er det bygget noe som ligner en varde av flate steiner, men som i virkeligheten er ei pipe til vedovnen inni hula. Uværshula er bygget med omtanke for ikke å ødelegge, eller forstyrre den ville vakre naturen og roen som området gir. Fasaden er derfor ikke forfengelig, og det meste av materialer som er brukt, er fra fjæra.

På en stormdag er stedet et perfekt sted for å oppleve de kraftige naturelementene. I stedet for å stå utendørs i fjæresteinene og bli klissvåt og kald, kan man være nedi fjæresteinene, se bølgene bryte mot land, og sprute metervis til værs, men likevel være innendørs mens man nyter medbrakt matpakke og nykokt kakao eller kaffe.

Historien til Uværshula på Taen

Inge Johansen var en aktiv friluftsmann, med lidenskap for vilt, stormende vær, som ofte var i fjæra der han bodde. Her oppdaget han en naturlig sprekk mellom to bergknauser, og så at det egentlig bare var et tak og litt steiner foran som manglet på at dette kunne bli en unik utkikspost for uværsbeskuelse.

Bergknausene ble brukt som øst- og vestvegg, og fram- og bakveggen ble bygget opp av stein for stein fra fjæra. I tillegg satte Inge inn noen gamle vinduer og ei dør, og taket ble til av litt bølgeblikk med stein og lyng oppå. Historien forteller videre at Inge fant en gammel jernovn på ræk i fjæra, som han bygde steinpipe utenpå før uværshula stod ferdig i 1999.

Grunnflaten til uværshula er liten, ca 2-3 kvadratmeter, men plassen er godt utnyttet.  Drivveds-benkene som er satt opp på hver langside har plass til mange, og gjør at hula kan virke litt større enn den egentlig er. På kortveggen, innerst i hula, er et lite bord med et hefte om historien om Uværshula, nærområdet og øya. Mange besøkende har lagt igjen en hilsen i gjesteboken, som også vitner om besøk fra hele verden. Ha med ved, så blir det fort varmt og godt i den lille «hula». Som de sier på folkemunne: «Her må alle trå til, selvberging kaller vi det».

Rett utenfor uværshula er en høy kampestein med flate sider. Foran denne er det lagt et par planker av drivved, som hviler på noen steiner som naturlig ligger der. På en sommerdag fungerer kampesteinen som solvegg, og på uværsdager som en levegg mot stormkast og nordausten.

Opplev storbåra som vasker innover steinene og hør «nirvanas bulder»

Uværshula er like unik og fin på en godværsdag når midnattsola skal foreviges, men når høst- og vinterstormene slår til, og du tror du skal blåse på hav før du kommer deg inn i hula, ja, det er først da skjønner du vitsen med den. Når stormene bryter og river, kaster og fryser, buldrer og dundrer, utenfor vinduene, det er da uværshula kommer til sin fulle rett. 

Her får man øyeblikk som ikke kan fotograferes. Det må oppleves.

Beste tid for å besøke uværshula for å oppleve stormens kraft i fjæresteinene er oktober, november, februar og mars.

På denne delen av Hadselsøyas ytterside blir det vind så det uler. På stormdager kan man oppleve et drønnende, bulderende hav, der bølgene kastes innover grunnene og sprenges i et inferno av hvitt skum mot klippene i det forrevne landskapet.

Det kan bli en sterk opplevelse å stå i fjæresteinene og føle seg så nær elementene og havets krefter en vindfull dag. Det oppfordres derfor om å vise nødvendig respekt. Hold deg på trygg avstand når sjøen er på sitt verste. Det har skjedd før at folk har kommet for nær storbølgene, og blitt tatt med og dratt under. Det kan bli en nifs opplevelse.

Et besøk i uværshula er like fint sommer som vinter.

Slik kommer du deg hit
Med bil ca 23 min fra Stokmarknes (15,4 km på FV 881), eller hvis du kjører østsiden om Melbu, tar det ca 15 min fra Melbu (10,2km på FV 881).
Uværshula ligger like ved bilveien, og det er satt opp et skilt som viser vei mot stien.

Cathrine Myhre
Uværshula Teigan
Cathrine Myhre
Uværshula Teigan
Cathrine Myhre
Uværshula Teigan