Bærekraftig turisme - Miljømerking i Norge

Reiseliv skal være en bærekraftig næring, og her kan du lese om de forskjellige miljømerkene i Norge. Du kan også lese om miljømerkingen Visit Vesterålen ble en del av i juni 2018 - Miljøfyrtårn.

Disse miljømerkene er brukt i Norge:

Bærekraftig Reisemål

Et bærekraftig reisemål har utviklet langsaiktig planer for utvikling, forbedring og prosjektarbeid i sin destinasjon. Følgende destinasjoner har merket "Bærekraftig Reisemål": Røros, Vegaøyene, Trysil, Lærdal. Svalbard, Geilo, Femund Engerdal, Setesdal, Den Gyldne Omvei, Lindesnesregionen, Region Lyngenfjord.

Norsk Økoturisme

Merket "Norsk Økoturisme"er en sertifisering som krever god forvaltning av naturen, miljøvennlig drift av virksomheten og formidling av natur eller kultur. Les mer om Norsk økoturisme på hanen.no/norsko-koturisme

Svanen

"Svanen" merket krever oppfylling av strenge kriterier for energi-og vannforbruk, avfallsortering og krav til leverandører og produsenter. For restauranter, hotell- og overnattingsbedrifter. Ler mer om Svanen på svanemerket.no

Green Key

"Green Key" er en internasjonalt annerkjent miljøsertifisering for hoteller, overnattingssteder, camping og attraksjoner. Les mer om "Green Key" på greenkey.no.

ISO 14001

"ISO 14001" merkingen stiller krav til miljøstyrinsssytemer. Hovedsaklig for hoteller. Les mer på standard.no.

Blått Flagg

Strender, strandområder marinaer og bærekraftige aktivitetsbåter kan oppnå "Blått Flagg" merkingen. Krever høy standard på service, sikkerhet, vannkvalitet og miljøinformasjon. Les mer om "Blått flagg på "blattflagg.fee.no

Miljøfyrtårn


Visit Vesterålen ble i Juni 2018 sertifisert som Miljøfyrtårn, som en del av en større satsning på bærekraftig reiseliv. 

Miljøfyrtårn hjelper virksomheter til å ta gode miljøvalg på en effektiv og lønnsom måte, jobbe mot stadig forbedring og måle effektene av tiltakene man gjør. Flere sertifiserte virksomheter samsvarer også godt med satsningen mot Vesterålen som bærekraftig destinasjon, og hver enkelt bedrift kan slik «feie for egen dør» og bidra til en grønnere reiselivsnæring i Vesterålen.

Miljøfyrtårn har også akkurat blitt den første nasjonale ordningen som får anerkjennelse i EU for miljøledelsessystem. Miljøfyrtårn er nå likestilt med EUs eget miljøsertifiseringssystem (EMAS) og dessuten den internasjonale standarden ISO14001. At en reiselivsbedrift kan si at de er sertifisert med Miljøfyrtårn (Eco-Lighthouse) som er anerkjent av EU, gir tyngde også blant utenlandske turister som ønsker å reise mest mulig bærekraftig.

Les mer om sertifiseringen "Eco-Lighthouse" på miljofyrtarn.no

Hvis du vil vite mer om bærekraftig reiseliv, miljømerking eller destinasjoner kan du lese mer på visitnorway.no/om-norge/barekraftig-reiseliv/