Følg med på utviklingen av "The Whale"

The Whale skal bli et signalbygg og en hvalutstilling der kunst og vitenskap møtes i skildringen av havets giganter.
Senteret skal også utforske vår fascinasjon for hval gjennom tidene og alt det vi vet og ikke vet om dem.
The Whale skal ta oss med på en oppdagelsesreise inn i hvalenes rike for å komme øye til øye med verdens største dyr.

Publisert 21.06.2019

Historisk reiselivssatsing 

– Vi skal skape en unik attraksjon om hval, som verden ikke har sett maken til. Vi har jobbet med ambisiøse planer for The Whale i fire år og har stor tro på denne etableringen. Nå har vi gjennomført en prekvalifisering i arkitektkonkurransen der 140 interesserte arkitektkontor fra hele verden lastet ned materiell. Av disse meldte 37 arkitektteam seg på prekvalifiseringen. Team fra hele verden har vist interesse for The Whale. Vi er så heldige og kan velge blant topparkitekter,  sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale.

Hvorfor The Whale på Andenes?

Andøya er unik. Det er stedet i Europa hvor havdypet er nærmest land. Kun noen få kilometer fra land stuper eggakanten bratt ned i dypet. Her lever spermhvalene året rundt, et stabilt fenomen som hvalsafarinæringen er basert på og som The Whale bygger på. Ikke noe annet sted i Europa kan man garantert oppleve hval hele året og kun noen få plasser i verden kan sammenlignes med Andenes som hvaldestinasjon.

Hva vil The Whale bety for Andøy og regionen?

The Whale vil befeste Andøy sin posisjon som den fremste hvaldestinasjonen i Norge og Europa samt en av de beste i verden. Den vil tiltrekke flere gjester til Andøy kommune og skape positive ringvirkninger i næringslivet i regionen. The Whale vil skape mellom 20-30 helårsarbeidsplasser innen reiseliv i Andøy og bidra til utvikling av helårs opplevelsestilbud og økt lønnsomt for reiselivsbedrifter og handelsnæringen.

The Whale -  et nytt hvaleventyr begynner

Den 6 juni i år feiret Hvalsafari AS 30-årsjubileum. Den første prøveturen ble gjennomført i 1987. To år senere ble selskapet Hvalsafari stiftet. Siden den gang har mer enn 350 000 betalende gjester deltatt på hvalsafaritur fra Andenes. Hvalsafari har forandret reiselivsnæringen i hele regionen. Kai Breivoll, seniorrådgiver i reiselivssatsingen hos Nordland fylkeskommune har beskrevet Hvalsafari som noe så sjeldent som en trafikkskapende attraksjon. Det er få attraksjoner i Nord-Norge som har dette stempelet.

- Vi tror at The Whale kan bli et opplevelsessenter i verdensklasse, en spydspiss, som kan ta helårstrafikk, sier Bente B. Holm, reiselivsdirektøren i Innovasjon Norge.
– I Nord-Norge er vi heldige med mye flott natur, men vi må fylle kulissene med noe. Det er segmenter i hele verden som ønsker å besøke og lære av Andøy, og oppleve det som dere kan tilby i dette nye senteret, sier Bente B. Holm.

Hvem eier The Whale?

I mai 2018 ble The Whale AS etablert. The Whale AS eies av Norlandia Holding AS (30 %), A. H. Holding AS (25 %), Eidissen Consult AS (15 %), Andøy kommune (15 %), Andøy Reiseliv SA (5 %), Hvalsafari AS (5 %) og Sea Safari Andenes AS (5 %).

Hva vill The Whale koste?

Det er altfor tidlig å si hva The Whale vil koste. Et grovt foreløpig estimat er at bygget vil koste ca. 200 og utstillingen ca. 80 millioner. The Whale har mottatt tilskudd fra Andøy Kommune, Nordland Fylkeskommune, og Samskap. I tillegg har reiselivsbedrifter og øvrig næringsliv støttet prosjektet underveis.

Erna Solberg spent på The Whale

– Jeg forstår at The Whale skal utnytte det mytiske og mystiske med hvalene på en ny og moderne måte. Det er fantastisk og det blir spennende å se hvordan dette blir, sa statsminister Erna Solberg til pressen etter at hun fikk presentert The Whale under sitt besøk i Andøy den 30. april 2019
– Hval er noe av det mest fascinerende folk vet om. Det er en opplevelse å se, sa statsministeren.

Et signalbygg i fjæresteinene

The Whale skal bygges i fjæresteinene på vestsiden av Andenes i umiddelbar nærhet til sentrum og stedets hvalsafariaktører, Hvalsafari og Andenes Sea Safari.  

– Spennende og utfordrende arkitektur og beliggenhet er viktig og avgjørende for et signalbygg som The Whale. Det skal være forbindelser og samspill mellom det som er ute og det som er innenfor veggene, sier Hanne Strager.

- Vesterålen er i en rivende utvikling innen reiseliv. The Whale er et av de mest spennende reiselivsprosjektene som er igangsatt i regionen og vi er glad for interessen blant så anerkjente arkitektkontorer. Det vil bli et signalbygg både arkitektonisk, men også med et innhold som trekker besøkende fra hele verden og virkelig setter Andøy og Vesterålen på kartet som reisemål, sier reiselivssjef i Visit Vesterålen Astrid Berthinussen.

Norsk/dansk finale

De fire finalistene i arkitektkonkurransen for The Whale er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der  Bjarke Ingels Group, BIG har gått sammen med ungt norskt miljø, ELEMENT.

– De fire vi har valgt til finalen hadde spennende og inspirerende søknader. Jeg vet at det venter oss en utrolig spennende konkurranse på en fullstendig svimlende spektakulær plass, sier Hanne Strager som har hatt ansvar for utforming av konkurranseprogrammet.

Den 24. juni kommer finalistene på besøk til Andøy for å oppleve plassen selv.
– Vi har satt sammen et flott program for at de skal få oppleve hvalenes rike! Vi ønsker at arkitektene skal forelske seg i stedet og at de skal sitte igjen med sterke inntrykk av at The Whale og Andøy er enestående i verden, sier Camilla Ilmoni i The Whale. De fire finalistene skal levere sine bidrag i oktober, og den 9. desember kåres det en vinner på Andenes. 

Les mer om The Whale her

The Whale
The Whale
The Whale
The Whale