Dronningruta er en merket turløype mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen. Løypen er en rundtur som snirkler seg langs kysten, den hvite sandstranden Skipssanden og over fjelltopper i 400 meters høyde med fantastisk utsikt over Atlanterhavet. Turen ble i 2015 utpekt som en av de 10 mest spektakulære vandreturene i Norge av visitnorway Vesterålen har over 150 merkede vandreturer.  

Dronningruta i korte trekk:

  • 12-15 km, 5-8 timer.
  • Variert landskap med fjell, fjære, myr, strand og stein.
  • Høyeste punkt: Finngamheia 448 moh.
  • Lett luftig noen steder og fin sti hele veien

Dronningruta er en rundtur på ca. 15 km og tar mellom 5-8 timer fra start til slutt.  Den ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Opplevelsene langs turen er mange. Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær som har blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har flyttet inn og pusset opp. Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær. Du kan velge selv om du vil starte i Nyksund eller i Stø, men det anbefales at man alltid går fjellveien mot Stø og langs strandkanten mot Nyksund, på grunn av enkelte bratte partier. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T'er. 

Vesterålen er hvalens rike, og fra Stø kan du bli med ut på kombinert lundefugl, sel og hvalsafari. Det anbefales også å kombinere Dronningruta med fisketur eller fugle-safarii. Fra mai til august hekker 20 000 lundefugl par på Anda like utenfor Stø.

Normalt turutstyr som godt fottøy er å anbefale da turen går i variert terreng, og vindtette klær er også lurt å ta med. Det er ikke tilgang på vann på turen, så ta med rikelig med drikke, og gjerne matpakke. Få kart og turbeskrivelse i Vesterålen Regionale Turistinformasjon på Sortland eller se oppslagstavlene i Stø og Nyksund.

Andre vandretips for Vesterålen, les her